Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Η κυβέρνηση συνθλίβεται στις «δαγκάνες» της τρόικας

Γράφει ο Ceteris Paribus

Χωρίς τέλος και χωρίς… έλεος είναι το «μαρτύριο» στο οποίο υποβάλλει η τρόικα την κυβέρνηση! Οι δανειστές όχι μόνο έχουν θέσει τελεσίγραφο για πλήρη αποδοχή των απόψεών τους μέχρι την Πέμπτη, όχι μόνο κονιορτοποιούν μία – μία τις κυβερνητικές «κόκκινες γραμμές», αλλά απειλούν την κυβέρνηση με εξευτελισμό, αφού -σύμφωνα με πληροφορίες- ζητούν να αλλάξει εκ νέου η τροποποιηθείσα ρύθμιση για τις 100 δόσεις για οφειλές στην εφορία! 

Μάλιστα, για να μην υπάρχει καμία παρανόηση για το ότι η σκληρή γραμμή προς την Ελλάδα είναι κοινή για όλη την ευρωπαϊκή ηγεσία, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ντράγκι δήλωσε ότι «μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι απαραίτητη»…

Η τρόικα έχει διαμορφώσει λίστα με 19 «απαιτήσεις» στις οποίες πρέπει να συμμορφωθεί η κυβέρνηση ώστε να επιστρέψει στην Αθήνα και εκβιάζει με το «υπερόπλο» της μη ολοκλήρωσης της τελευταίας αξιολόγησης του υπάρχοντος προγράμματος. Ανεβάζει το δημοσιονομικό κενό του 2015 σε 3,6 δισ. ευρώ και ζητεί μέτρα για την κάλυψή του και επιμένει στην απόσυρση όλων των «κόκκινων γραμμών» της κυβέρνησης.

Αυτή η στάση της τρόικας ωθεί την κυβέρνηση στα υπαρξιακά της όρια, ενώ ο σκεπτικισμός έχει δώσει προ πολλού τη θέση του στον πανικό. Οι πρόσφατες κινήσεις του κ. Σαμαρά (υποβάθμιση του κ. Χαρδούβελη με «κούρεμα» των αρμοδιοτήτων του και αναβάθμιση του κ. Μαυραγάνη) και η επιμονή στις «κόκκινες γραμμές» έχουν οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο. Η άτεγκτη στάση της τρόικας οδηγεί είτε στη ρήξη και τη διακοπή των διαπραγματεύσεων (αν ο κ. Σαμαράς θέλει να παραμείνει συνεπής στις τελευταίες του επιλογές) είτε σε μία ακόμη αναδίπλωση, που όμως θα οδηγήσει σε πλήρη πολιτική αυτογελοιοποίηση – μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…

Τον πανικό εντείνει η αίσθηση ότι οι δανειστές πιέζοντας μέχρις ασφυξίας την κυβέρνηση, κατ’ ουσίαν διαπραγματεύονται από τώρα με τον… ΣΥΡΙΖΑ! Όλα τα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι δανειστές θεωρούν την κυβέρνηση «τελειωμένη» και τον ΣΥΡΙΖΑ ante portas, γι’ αυτό επιλέγουν την τακτική «δεν μας ενδιαφέρει η πολιτική εκπροσώπηση, εμείς διαπραγματευόμαστε με τη χώρα».

Ιδιαίτερα αν η τρόικα επιμείνει σε νέα τροποποίηση της ρύθμισης για τις 100 δόσεις, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο άμεσης κατάρρευσης!

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι την Πέμπτη θα ξέρουμε αν η τρόικα θα επιμείνει μέχρι τέλους στη… σύνθλιψη της κυβέρνησης και πώς θα επιλέξουν να αντιδράσουν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος – ο τελευταίος άρχισε τις «ηρωικές και πένθιμες» δηλώσεις περί «σύσφιξης των γραμμών», «συστράτευσης» κ.λπ.

Υ.Γ. Η παραίτηση του Ψυχάρη τζούνιορ δηλώνει αποφασιστικές ανακατατάξεις στο εγχώριο κατεστημένο, που λειτουργούν αποφασιστικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι εγκαταλείπεται όχι μόνο από τα ξένα αλλά και από κρίσιμα εγχώρια κέντρα εξουσίας…    

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων