Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρακολουθεί τους πολίτες. Η νέα εποχή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης;

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν τα κινητά τηλέφωνα των πολιτών από αέρος σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Σοβαρότατες καταγγελίες για την κυβέρνηση των ΗΠΑ έρχονται στη δημοσιότητα από την Wall Street Journal η οποία σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ παρακολουθεί τα κινητά των πολιτών χρησιμοποιώντας μάλιστα ειδικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα τα οποία συλλέγουν τα δεδομένα από αέρος.

Πρόκειται για μικρά αεροσκάφη που ανήκουν στην ‘US Marshals Service’ υπηρεσία υπαγόμενη στο αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, τα οποία φέρουν κεραίες οι οποίες εκπέμπουν σήμα παρόμοιο με εκείνο των κεραιών τηλεφωνικών εταιριών.

Οι κατασκοπευτικές μηχανές συλλέγουν δεδομένα από κινητά τηλέφωνα των πολιτών, όταν εκείνα συντονίζονται για να μεταφέρουν στοιχεία όπως νούμερα και δεδομένα γεωγραφικού προσδιορισμού.

Το υπουργείο δεν απάντησε τίποτα για τις κατηγορίες, αρνούμενο να σχολιάσει το δημοσίευμα. Επανέλαβε την πάγια θέση του ότι όλες οι υπηρεσίες που υπάγονται στο υπουργείο τηρούν την αμερικάνικη νομοθεσία σε ότι αφορά προγράμματα παρακολούθησης και κατασκοπίας. Από την άλλη πλευρά ο υπεύθυνος της Αμερικάνικης Ένωσης για την Υπεράσπιση των Ελευθεριών, Κρίστοφερ Σόιγκαν σχολίασε τις αποκαλύψεις, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα του υπουργείου ως «απαράδεκτο».

Είναι δεδομένο το πρόβλημα ελέγχου της νομιμότητας των δράσεων της κυβέρνησης όταν αυτά αφορούν προγράμματα που εκ φύσεως δεν μπορούν να αποκαλυφθούν δημόσια. Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο δημοκρατικός έλεγχος αφού δεν μπορεί να έχουν πρόσβαση ανεξάρτητοι οργανισμοί που είναι οι μόνοι που μπορούν να ελέγξουν την κυβέρνηση για παράβαση των νόμων που η ίδια έχει θεσπίσει. Όμως δεν είναι η πρόωτη φορά που καταγγέλλεται η αμερικάνικη κυβέρνηση για πρακτικές παρακολούθησης πολιτών.

Η αθρόα χρήση τεχνολογιών παρακολούθησης συνδέεται και μια νέα ραγδαία αναπτυσσόμενη τεχνολογία που αφορά τη διαχείριση και ανάλυση τεράστιων βάσεων δεδομένων (π.χ. όλες τις ανανεώσεις των προφιλ στο facebook ή τις αναρτήσεις και διορθώσεις της Wikipedia) τις οποίες είναι αδύνατο να χειριστεί ο άνθρωπος. Είναι η τεχνολογία των big data που θα αποτελέσει μια από τις πιο σημαντικές εξελίξεις του 21ου αιώνα. Εξελίξεις που δεν είναι απλώς τεχνολογικές αλλά κοινωνικο-τεχνικές, οι οποίες θα διαμορφώσουν την νέα εποχή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Είναι επόμενο να δούμε εφαρμογές τεχνολογίας παρακολουθήσεων να συμβαίνουν και σε ευρωπαϊκά κράτη σε μεγάλη κλίμακα, με τις δημοκρατίες μας να μην είναι ακόμη ικανές να τις ελέγξουν.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων