Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Μετά την ήττα του τρίτου μνημονίου, σημαία του ΣΥΡΙΖΑ πριν και μετά τις εκλογές έχει γίνει καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής αλλά και η προστασία των αδυνάτων.
Εχθές ήρθε στη δημοσιότητα ότι επισήμως πλέον τα νέα όρια για το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων για οφειλές προς το δημόσιο υποβιβάζονται στα 1.000 ευρώ σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Από 19 Αυγούστου ισχύουν τα νέα όρια από τον εφαρμοστικό νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή. Αν και προς το παρόν οι κατασχέσεις έχουν παγώσει λόγω των capital controls, τα νέα όρια είναι τα ακόλουθα όπως περιγράφονται στην εγκύκλιο:
• το όριο του ακατάσχετου ποσού μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων των οφειλετών του Δημοσίου είναι 1.000 ευρώ από 1.500 ευρώ που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς
•για ποσά άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% αυτών
•για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού
• το ακατάσχετο ποσό στις καταθέσεις φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα έχει μειωθεί από 1.500 ευρώ σε 1.250 ευρώ μηνιαίως.
• εξαιρούνται της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων οι απαιτήσεις από μισθούς, συντάξεις, καθώς και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του 50% του υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού.
Αναρωτιέται κανείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει με το μέτρο αυτό να χτυπήσει μεγαλοοφειλέτες. Δύσκολα ένας μεγαλοοφειλέτης θα έχει μισθό κάτω από 1.000 ευρώ. Με αυτή τη διαφοροποίηση η εφορία θα μπορεί πλέον να βάλει χέρι και σε μισθούς και συντάξεις που βρίσκονται σε επίπεδα έως και 1.000 ευρώ. Φυσικά μιλάμε για αρχικό ποσό. Και από μία άποψη ο οφειλέτης είναι οφειλέτης και πρέπει να πληρώσει. Ωστόσο οι φόροι είναι σχεδόν ληστρικοί και από την άλλη εάν δεν χτυπηθούν πραγματικά οι μεγαλοοφειλέτες τότε στην αντίληψη της κοινωνίας αυτό θα θεωρηθεί άλλον ένα λογαριασμό της κρίσης που καλούνται να πληρώσουν οι χαμηλόμισθοι. Για να μην βάλουμε καν το θέμα εκείνων των μεγαλοεπιχειρηματιών που δεν θεωρούνται οφειλέτες για τον λόγο ότι φοροαποφεύγουν νομίμως μέσα από ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις και δεν φοροδιαφεύγουν όπως άλλοι.
Απαιτείται ουσιαστική αντιμετώπιση της μεγάλης φοροδιαφυγής για να νομιμοποιηθεί πολιτικά και η δίωξη μικροοφειλετών.