Η απόφαση να ανοίξουν την Αμμόχωστο και να επιτρέψουν στους κατοίκους να γυρίσουν και να ζήσουν στα μαρωνίτικα χωριά ήταν έκπληξη για πολλούς. Για τα Ηνωμένα Έθνη και συγκεκριμένα τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ, αυτή η απόφαση αποτελεί δείγμα καλής θέλησης ώστε να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δυο πλευρές.
Σύμφωνα πάντως με ανώτατη πηγή της Τουρκικής εφημερίδας Μιλιέτ αυτή η κίνηση αποτελεί πρόβα για το άνοιγμα των Βαρωσίων κάτι για το οποιο ο κ. Χακ είχε να πει «τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν σχέδια από τον ΟΗΕ για το άνοιγμα των Βαρωσίων, όμως δεν υπήρξε ποτέ κάποια συμφωνία στο παρελθόν. Όμως, αν οι δυο πλευρές είναι ανοιχτές στο ενδεχόμενο εξέτασης νέων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αυτό θα αποτελέσει μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, όμως πρέπει να δούμε τι θέλουν να κάνουν». Ταυτόχρονα όμως απέφυγε να απαντήσει για το τι θα συμβεί εάν υπάρξουν μονομερείς κινήσεις από την Τουρκοκυπριακή πλευρά.
Με την κατάσταση στα κατεχόμενα να έχει αλλάξει και να έχει ξεκινήσει ήδη ο σχεδιασμός για την εγκατάσταση των Μαρωνιτών στα χωριά τους από το «πρωθυπουργικό» γραφείο και τα αρμόδια «υπουργεία» και τις «δυνάμεις ασφαλείας» όλα υπό την διοίκηση των Τ/Κ. Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα Χαβαντίς η Τουρκία αναλαμβάνει να καλύψει το κόστος της ηλεκτροδότησης, της υδροδότησης και της βελτίωσης του οδικού δικτύου. Ενώ θα δοθούν και χρήματα για τη βελτίωση της υποδομής των χωριών.
Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για επιστροφή 500 κατοίκων στα μαρωνίτικα χωριά. Σύμφωνα όμως με τον Πολίτη, που βρέθηκε στα Καρπάσια και τον Κορμακίτη και μίλησε με τους εγκλωβισμένους κατοίκους των χωριών, η άποψη που επικρατεί είναι πως «μόνο εάν δημιουργηθούν δουλειές μπορεί να έρθουν άλλοι. Αλλιώς, όσο περνούν τα χρόνια οι ηλικιωμένοι θα πεθαίνουν και οι νέοι απλώς θα έρχονται στο χωριό τους μόνο τα Σαββατοκύριακα».
Όμως επειδή κάποια πράγματα μένουν ανέπαφα από τις εξελίξεις ο Μουσταφά Ακιντζί με δηλώσεις του φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι υπάρχει σχέδιο β από την Τουρκοκυπριακή πλευρά και ότι «όλοι θέλαμε λύση του Κυπριακού, αλλά η ζωή συνεχίζεται και πρέπει να κάνουμε σχέδια». Ταυτόχρονα επιτέθηκε στον Νίκο Αναστασιάδη, κατηγορώντας τον ότι δεν ήταν εποικοδομητικός στις διασκέψεις της Ελβετίας και ότι για να βρεθεί λύση θα πρέπει να αλλάξει στάση η Ελληνοκυπριακή πλευρά.
Στην άλλη πλευρά ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης έκανε λόγο για την σκέψη της κυβέρνησης να καταγγείλει τις τουρκικές προθέσεις στον ΟΗΕ. Δήλωσε ότι ετοιμάζεται έγγραφο που θα τεκμηριώσει νομικά ότι το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου το μόνο που σημαίνει είναι η επέκταση της κατοχής.Για την επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους δήλωσε ότι δεν μπορεί φυσικά να τους εμποδίσει αλλά υποστήριξε ότι οι κινήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς έχουν ως στόχο στην πρόκληση τετελεσμένων και στη δημιουργία εντυπώσεω, υπογραμμίζοντας πως εάν η Τουρκία ενδιαφερόταν πραγματικά, θα επέτρεπε την επιστροφή των κατοίκων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.