Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Η Μαρίν Λεπέν θέλει επαναφορά της θανατικής ποινής

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Η Μαρίν Λεπέν, ηγέτης του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος, Εθνικό Μέτωπο, έχει τον τελευταίο καιρό δει τα ποσοστά του κόμματός της σε δημοσκοπήσεις να εκτινάσσονται στα ύψη, ενώ κατέγραψε πολύ μεγάλα ποσοστά και στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Στον απόηχο της επίθεσης των τζιχαντιστών στην γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, η ίδια με δήλωσή της ζητά επαναφορά της θανατικής ποινής στη Γαλλία.

Η τελευταία φορά που έγινε εκτέλεση θανατοποινίτη στη Γαλλία ήταν το 1977, ενώ μετά από τέσσερα χρόνια το 1981, η θανατική ποινή καταργήθηκε και δια νόμου.

Σήμερα η ηγέτης του κόμματος που το 58% των γάλλων χαρακτηρίζουν ως «ένα κόμμα όπως κάθε άλλο» σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Odoxa, δηλώνει «Προσωπικά πιστεύω ότι η θανατική ποινή θα πρέπει να υπάρχει στο νομικό μας οπλοστάσιο. Πάντοτε υποστήριζα ότι πρέπει να δοθεί στους Γάλλους πολίτες η δυνατότητα να εκφραστούν στο συγκεκριμένο θέμα».

Η ίδια ξεκαθάρισε έτσι ότι αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2017 θα προτείνει δημοψήφισμα για την επαναφορά της θανατικής ποινής.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Λεπέν, που αποτελεί σύμβολο για μια Ευρώπη που αλλάζει περνώντας από την ελπίδα για ευημερία στο φόβο και την ανασφάλεια. Ανασφάλεια που ενώ προέρχεται από την οικονομική κρίση, όπως πάντα εκφράζεται απέναντι σε κάθε τι που μπορεί να αποτελέσει αποδιοπομπαίο τράγο για τις ευρωπαϊκές χώρες που πλέον στερούνται κοινωνικού οράματος, από τους μετανάστες, στους τρομοκράτες και κάθε κοινό εγκληματία.

Περισσότερα για το πώς μπορεί να λειτουργήσει η επίθεση στο Παρίσι, ως πολιτικό άλλοθι, στο σημερινό μου άρθρο «Η επίθεση των τζιχαντιστών στο Charlie Hebdo, το καλύτερο άλλοθι ».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων