Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Ιράκ: Η μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ξεκινά

Οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις και οι παραστρατιωτικές οργανώσεις που πολεμούν στο πλευρό τους θα αρχίσουν σύντομα τη μάχη για να αποσπάσουν τη Χαουίτζα, βόρεια της Βαγδάτης, από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ανέφεραν συγκλίνουσες πηγές την Παρασκευή, μία ημέρα μετά την ανακατάληψη της Ταλ Αφάρ, ενός από τα τελευταία προπύργια των τζιχαντιστών στη χώρα.

Αφού εκδιώχθηκαν από την Ταλ Αφάρ, στο βόρειο Ιράκ, τα μέλη του ΙΚ δεν ελέγχουν πλέον παρά τη Χαουίτζα και την περιοχή γύρω από αυτήν, 300 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, καθώς και τρεις πόλεις στην έρημο, στα σύνορα με τη Συρία. Οι ιρακινές αρχές μέχρι τώρα δεν έχουν δώσει τη διαταγή να αρχίσουν επιχειρήσεις για να ανακτηθούν.

«Αφού η αποστολή στην Ταλ Αφάρ στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, τα στρατεύματα κατευθύνονται προς τη Χαουίτζα», στην επαρχία του Κιρκούκ —περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο, την οποία διεκδικούν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης και το ιρακινό Κουρδιστάν— σύμφωνα με ανακοίνωση της Κοινής Επιχειρησιακής Διοίκησης.

Ο Αχμεντ αλ Ασάντι, εκπρόσωπος των παραστρατιωτικών μονάδων Χασντ αλ Σαάμπι, στις οποίες κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι σιίτες που υποστηρίζονται από το Ιράν, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «η επιχείρηση για να απελευθερωθεί η Χαουίτζα θα αρχίσει σίγουρα μερικές ημέρες μετά το Ειντ αλ Αντχα», τη μεγάλη γιορτή του Ισλάμ που για τους σιίτες αρχίζει σήμερα Σάββατο και διαρκεί τέσσερις ημέρες.

Η διένεξη Κούρδων-Ιράκ για την επαρχία του Κιρκούκ

Εν όψει της επιχείρησης, «ερρίφθησαν εκατομμύρια φυλλάδια στη Χαουίτζα για να ενημερωθούν οι κάτοικοί της ότι σύντομα θα έχουν τελειώσει με τις τρομοκρατικές συμμορίες του ΙΚ», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κοινής Επιχειρησιακής Διοίκησης, καθώς και εκκλήσεις προς τους τζιχαντιστές «να παραδοθούν και να καταθέσουν τα όπλα».

Εξάλλου, οι κάτοικοι κλήθηκαν να «απομακρυνθούν από σημεία συγκέντρωσης τζιχαντιστών καθώς μπορεί να γίνουν στόχος αεροσκαφών» της Πολεμικής Αεροπορίας του Ιράκ και των κρατών του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Το ερώτημα της συμμετοχής των Πεσμεργκά, των κούρδων μαχητών που πήραν μέρος στην επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης, δεν έχει ακόμη απαντηθεί.

Το ζήτημα θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητο εξαιτίας της διένεξης για την επαρχία του Κιρκούκ, οι πολίτες της οποίας θα κληθούν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, το οποίο η Βαγδάτη απορρίπτει κατηγορηματικά.

Μέχρι σήμερα, η επαρχία αυτή υπάγεται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όχι στην αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν.

Κατά τη διάρκεια της μάχης ανακατάληψης της Χαουίτζα οι ιρακινές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να διώξουν το ΙΚ από το δυτικό τμήμα της Σαργκάτ, πόλης που βρίσκεται δυτικότερα, στον ποταμό Τίγρη.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων