Η Ελλάδα βρίσκεται για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ, με τα δημοσιεύματα να σχολιάζουν την πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, αλλά και το περιεχόμενο της λίστας των μεταρρυθμίσεων.
Το πρακτορείο Reuters διακρίνει δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών, σχετικά με την έγκριση της λίστας μεταρρυθμίσεων, που θα ανοίξει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης.
Πιο συγκεκριμένα, το Reuters σημειώνει ότι παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που εκπέμπονται από την Αθήνα, οι δανειστές εκτιμούν ότι μπορεί να χρειαστούν ακόμη αρκετές ημέρες για να ετοιμαστεί η κατάλληλη λίστα μεταρρυθμίσεων.
«Η Αθήνα είπε ότι έστειλε μια λίστα μεταρρυθμίσεων την Παρασκευή […] αλλά οι πιστωτές δήλωσαν ότι η λίστα ήταν πιο πολύ μια συλλογή ιδεών παρά κάτι που θα μπορούσε να παρουσιαστεί στο Eurogroup», αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.
Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν υπέβαλε κατάλογο μεταρρυθμίσεων την Παρασκευή» και πρόσθεσε: «Απλώς παρουσίασαν κάποιες ιδέες το Σαββατοκύριακο. Οι συζητήσεις από την Παρασκευή ως την Κυριακή έγιναν για να βοηθηθούν οι Έλληνες να προετοιμάσουν μια λίστα τη Δευτέρα». «Ακόμη αναμένουμε να λάβουμε κάτι τη Δευτέρα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Σύμφωνα με το Reuters, στην τωρινή τους μορφή οι ελληνικές ιδέες δεν είναι αρκετά ακριβείς για να πάρουν την έγκριση των δανειστών.
Από την πλευρά τους, οι Financial Times κάνουν λόγο για «ελληνικές υποχωρήσεις», σχολιάζοντας τη λίστα των μεταρρυθμίσεων.
Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «η Αθήνα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές όλο το Σαβατοκύριακο με στόχο να μειωθούν οι διαφορές μεταξύ τους για τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο παραμένουν διαφορές, δεδομένο που σημαίνει πως δεν θα υπάρξει άμεσα οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα».
«Αξιωματούχοι που είδαν τη λίστα είπαν πως αν και περιείχε παραχωρήσεις, στερείτο λεπτομερειών σε ορισμένα πεδία που είχαν δημιουργήσει προβληματισμό σε προηγούμενες συζητήσεις», επισημαίνει το άρθρο tων Peter Spiegel και Kerin Hope.
Σύμφωνα με τους FT o Αλέξης Τσίπρας έχει υποχωρήσει σε δυο κρίσιμες απαιτήσεις των πιστωτών: Την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, μέτρο που νωρίτερα είχε αποκλείσει ο Γ. Βαρουφάκης, αλλά και στην διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, ενός αντιδημοφιλούς φόρου ακινήτων που ο πρωθυπουργός ήθελε να καταργήσει, ενώ όπως προσθέτει «στη λίστα δεν περιλαμβάνονταν αλλαγές στην εργατική νομοθεσία και το ασφαλιστικό σύστημα», που αποτελούν κόκκινη γραμμή για την ελληνική κυβέρνηση.
«Αξιωματούχοι από ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ που ελέγχουν το ελληνικό πρόγραμμα ανέφεραν ότι η λίστα παρέμενε ασαφής με αισιόδοξες οικονομικές προβλέψεις και έλλειψη λεπτομερειών.
Το Bloomberg, σε εκτενές δημοσίευμά του, τονίζει:
Ο Αλέξης Τσίπρας, εδώ και ημέρες, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για τα μέτρα που συνδέονται με τα πακέτα διάσωσης, ενώ την Παρασκευή ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα δεν θα εξυπηρετήσει το χρέος της, αν οι πιστωτές δεν αποδεσμεύσουν πόρους. Αν και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποκλείσουν τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων, εντούτοις ο κίνδυνος είναι ότι οι συνομιλίες θα καταρρεύσουν και η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ, αφήνοντας τους πάντες να αντιμετωπίσουν τις απώλειές τους.
Το πρακτορείο σημειώνει ότι οι «ψυχροί» αριθμοί στις αγορές δείχνουν πως η Ελλάδα κινδυνεύει να βυθιστεί από το βάρος του χρέους της και η ανησυχία, πλέον, είναι έντονη και στο ΔΝΤ που περιμένει στις αρχές Απριλίου την επόμενη δόση από την Αθήνα, στους ευρωπαίους φορολογούμενους, στα κεφάλαια διάσωσης και στους ομολογιούχους.
Με τον δικό του τρόπο σχολιάζει τη διαπραγματευτική πορεία και τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα ο αρθρογράφος της Wall Street Journal Simon Nixon.
Όπως υπογραμμίζει, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της ελληνικής κυβέρνησης, από την ανάληψη των καθηκόντων της τον Ιανουάριο, ήταν να νομίζει πως η τύχη της οριζόταν από τα γερμανικά χέρια. «Κατά τους δύο πρώτους μήνες, αρνήθηκε να ασχοληθεί με την Τρόικα. Ενδιαφέρθηκε μόνο αφότου μετονομάστηκε σε «θεσμούς» και τώρα σε Brussels Group. Ενώ έδειξε απροθυμία να διαπραγματευτεί με την Ευρωομάδα».
Σύμφωνα με τον Νίξον, «επί 10 ώρες στο Βερολίνο, η Μέρκελ προσπάθησε να δώσει στονΤσίπρα να καταλάβει πως έκανε λάθος να υπερεκτιμάει τη δύναμη της Γερμανίας και να υποτιμάει τη σημασία του σεβασμού στους κανόνες της Ευρωζώνης και τις διαδικασίες που τη διέπουν. Μπορεί ο Τσίπρας να έχει σκάψει για τον εαυτό του μια τρύπα όταν υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του ότι θα τελειώσει με τα μνημόνια, αλλά η Μέρκελ μπορεί να κάνει ελάχιστα για να τον τραβήξει έξω».
Από την πλευρά της, η Deutsche Welle γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατηρεί στη ζωή το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με χορήγηση έκτακτης ρευστότητας. Παράλληλα, όμως, στερεί από την ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες δυνατότητες χρηματοδότησης.