Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Σοκαριστική θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η πρώτη ημέρα της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών ύστερα από πέντε εβδομάδες αδράνειας λόγω των ‘’capital controls’ .Οι επενδυτές μετά από 25 εργάσιμες μέρες έπρεπε να αποτιμήσουν την πραγματικότητα της μετά-δημοψηφίσματος περιόδου στην χώρα, και έτσι είχαμε ως αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αγορά να καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από το 1987 και τη «Μαύρη Δευτέρα» της 7ης Δεκεμβρίου 1987 (-15,03%)
. Η αγορά αποτιμά τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, κυρίως, στο χώρο των τραπεζών με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για μία ειδικού τύπου συνεδρίαση ενώ Από τη μεριά της ωστόσο η κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές διευκρινίζει πως οι ενέργειες της κυβέρνησης σχετικά με το Χρηματιστήριο έγιναν υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της ΕΚΤ ενώ είχε ενημερωθεί πλήρως και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σίγουρα κανένας μας δεν περίμενε η αγορα να ανταποκριθεί θετικά σε μικροπολιτικά συμφέροντα διαιώνισης κομματικών επιλογών από μια άπειρη κυβέρνηση αλλα σίγουρα η ΄΄χασούρα΄΄ της Δευτέρας θα μείνει για να θυμίζει σε όλους ,ότι η Ελεύθερη αγορά δεν θα υποταχθεί ποτέ στην Μαρξιστική Οικονομική Θεωρία από πού και αν αυτή προέρχεται καθώς επίσης και ότι σύσσωμη η Κυβέρνηση θα πρέπει να αποβάλλει τα μετεμφυλιακά της σύνδρομα και να εισέλθει στην πραγματικότητα , εκεί που ο Ρεαλισμός συναντάει την όρεξη για εργασία και εκεί που η ιδιωτική πρωτοβουλία μεγαλουργεί .
Επιστρέφωντας όμως O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 668,06 μονάδες, με δραματική πτώση 16,23%, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε σήμερα κατά 8,4 δισ. ευρώ. Στο άνοιγμα
κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 22,81%. Που με κόπο κατάφεραν να ελεγχθούν. Βουτιά όμως σημείωσε και ο τραπεζικός κλάδος
ειδικότερα στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι τράπεζες με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει πτώση 23,34% με τις τραπεζικές μετοχές να είναι κλειδωμένες στο limit Down όπως ήταν φυσικό ενώ όπως ανέφερε λίγο πριν από το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου μιλώντας στο Σκάι ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος
«Ένα χρηματιστήριο που είναι κλειστό ένα μήνα θα δεχθεί πίεση και κυρίως οι τράπεζες, οι οποίες αντιμετωπίζουν μία επιπλέον δυσκολία ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης»,
Ενδοσυνεδριακά τώρα και για τους περισσότερο μυημένους στα Οικονομικά ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 615,22 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 22,88%, η οποία περιορίστηκε μερικώς στη συνέχεια.
Κλειδωμένος στο κατώτατο όριο διακύμανσης έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο πωλήσεων για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες να ξεπερνά τα 500 εκατ. μετοχές.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 67,660 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 16,37%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 16,03%.
Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-29,92%), της Υγείας (-28,48%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-24,62%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-19,42%).
Ανοδικά κινήθηκαν 9 μετοχές, 90 πτωτικά και 3 παρέμειναν σταθερές.
Με άνοδο έκλεισαν οι μετοχές: Δρομέας+28,95%, Γ. Ε. Δημητρίου +20,00%, Αττικές Εκδόσεις +9,98%, Έλαστρον +2,78%,Κανάκης +2,16%), Ηρακλής +1,67% και Γαλαξίδι +0,18%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Εθνική -30,00%, Πειραιώς -30,00%, Attica Bank -30,00%, J&P Αβαξ -30,00% και Ελλάκτωρ -29,95%.
Η αγορά λειτουργεί πλέον με σημαντικούς περιορισμούς για τους Έλληνες επενδυτές, ενώ οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν το 58,41% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου και πραγματοποιούν σχεδόν το 60% του ημερήσιου τζίρου, μπορούν να κάνουν συναλλαγές χωρίς κανέναν περιορισμό.
Τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν η Παρασκευή 26 Ιουνίου με την αγορά να κλείνει με κέρδη 2,03% και την εβδομάδα με άνοδο 16,03%, προεξοφλώντας τότε την επίτευξη συμφωνία. Από εκείνη την ημέρα και μετά “πάγωσαν” κεφάλαια ύψους 49 δισ. ευρώ, όση είναι η χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών μετοχών με βάση το κλείσιμο της 26ης Ιουνίου.
Οι Έλληνες επενδυτές ουσιαστικά θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «νέο» χρήμα για να αγοράσουν μετοχές.Ως νέα κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορές μετοχών και άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων από Έλληνες επενδυτές θεωρούνται:
-Τα εμβάσματα από το εξωτερικό,
-Τα μετρητά που κατατίθενται στις χρηματιστηριακές
-Τα πιστωτικά υπόλοιπα επενδυτών που βρίσκονται ελεύθερα στους κωδικούς τους
-τα κεφάλαια από πώληση υφιστάμενων μετοχών, ομολόγων αλλά όχι τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.
-Τ α κεφάλαια που προέρχονται από επιστροφή ασφαλειών (margin),
– Τα χρήματα από πληρωμές τοκομεριδίων, μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου κ.α
-κεφάλαια από πιστώσεις προερχόμενες από θέσεις σε παράγωγα (ΣΜΕ, swaps, προθεσμιακές συμβάσεις επιτοκίου κ.α).
Όλα τα προαναφερόμενα είχαν ως αποτέσμα ένα δραματικό sell off στην αγορά, με τους μετόχους να πουλάνε ΄΄όσο όσο’’ τις μετοχές τους και να διακατέχονται από ένα κλιμα αβεβαιότητας και εκνευρισμού, όμως αυτό που αξίζει αναφοράς είναι το γεγονός πως η αγορά πλέον διχοτομείται. Οι εγχώριοι επενδυτές, είναι υποχρεωμένοι να κινηθούν στην αγορά μόνο με τα πιστωτικά υπόλοιπα που κατέχουν στους χρηματιστηριακούς κωδικούς, από χρήματα που δημοκρατούνται σε θυρίδες και μερίσματα. Από την άλλη πλευρά, οι ξένοι επενδυτές έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιούν αγοραπωλησίες στην αγορά χωρίς να επηρεάζονται από τα capital controls.