H μεγαλύτερη έκλειψη σελήνης εδώ και 580 χρόνια συνέπεσε με την Πανσέληνο του Νοεμβρίου, που είναι γνωστή ως το «Φεγγάρι του Κάστορα».
Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη σχεδόν ευθυγραμμίζονται (έχουμε συζυγία δηλαδή), με αποτέλεσμα το φεγγάρι να περνάει μέσα από τη σκιά της Γης και έτσι να παίρνει ένα κόκκινο χρώμα.
Σύμφωνα με τη NASA, η διάρκεια της έκλειψης ήταν 3 ώρες και 28 λεπτά, καλύπτοντας το 97% της Πανσελήνου και ήταν ορατή από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, καθώς και από την Αυστραλία αλλά και αρκετά μέρη της Ασίας και της Δυτικής Ευρώπης.
Το φαινόμενο ξεκίνησε στη 1.02 π.μ. ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ (EST) και έφθασε στο αποκορύφωμά του στις 2.19 π.μ. με τη σκιά της Γης να καλύπτει σχεδόν εξ ολοκλήρου τη Σελήνη. Στις 3.45 π.μ. η Σελήνη πήρε το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα, το οποίο ήταν ορατό μέχρι τις 4.20 π.μ.. Τυπικά το φαινόμεο ολοκληρώθηκε στις 7.04 το πρωί ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ.
Το φαινόμενο δεν ήταν ορατό από Ελλάδα και την Κύπρο.
People in the U.S., large parts of South America, Australia and northeastern Asia saw the moon turn orange-reddish hues before dawn Friday, during what was said to be the longest partial eclipse in nearly six centuries, according to NASA https://t.co/BpWw7tUObG
— The Wall Street Journal (@WSJ) November 19, 2021