Παράταση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου ζήτησε η Τερέζα Μέι ενδίδοντας στις πιέσεις των υπέρμαχων του διαζυγίου από την ΕΕ υπουργών της, που δεν ήθελαν να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αποκάλυψε από το βήμα της βουλής στο Λονδίνο ότι ζήτησε την παράταση αυτή από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ κι ότι δεν είναι διατεθειμένη να καθυστερήσει το διαζύγιο από την ΕΕ πέραν της συγκεκριμένης ημερομηνίας. Ενώ χαρακτήρισε αδιανόητη τη συμμετοχή των Βρετανών στις ευρωεκλογές.
«Εγραψα σήμερα το πρωί στο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για να τον πληροφορήσω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει παράταση του άρθρου 50 μέχρι τις 30 Ιουνίου», δήλωσε η Τερέζα Μέι.
Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου επρόκειτο θεωρητικά να επισυμβεί στις 29 Μαρτίου. Ομως, η Κομισιόν είναι αντίθετη με μία παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.
Σε σημείωμα με θέμα τη διαδικασία του Brexit που συζητήθηκε από την Κομισιόν κατά την σημερινή εβδομαδιαία συνάντηση, ευρωπαίοι αξιωματούχοι γράφουν ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες που θα συναντηθούν με την Μέι αύριο κατά την σύνοδο κορυφής αντιμετωπίζουν την διπλή επιλογή μίας βραχείας παράτασης από τις 29 Μαρτίου μέχρι τις 23 Μαΐου ή μίας μακράς παράτασης μέχρι τουλάχιστον το τέλος του έτους, με την Βρετανία σε αυτήν την περίπτωση να είναι υποχρεωμένη να διεξαγάγει εκλογές για την ανάδειξη ευρωβουλευτών στις 23 Μαΐου.
«Οποιαδήποτε παράταση προσφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει είτε να διαρκέσει μέχρι τις 23 Μαΐου 2019 ή θα είναι αρκετά μακρύτερη και θα απαιτήσει την διεξαγωγή ευρωεκλογών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί η λειτουργία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ικανότητάς τους στην λήψη αποφάσεων».
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι οποίες θα λάβουν περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το Brexit θα πρέπει να ξέρουν μέχρι τα μέσα/τέλη του Απριλίου εάν θα στερηθούν αυτές τις έδρες λόγω της παραμονής της Βρετανίας.
Στο σημείωμα επίσης αναφέρεται ότι σε περίπτωση επέκτασης της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ενωση, το Λονδίνο θα πρέπει «στο πλαίσιο πνεύματος ευπειθούς συνεργασίας να δεσμευθεί σε εποικοδομητική αποχή» στην λήψη αποφάσεων για σημαντικά θέματα όπως ο προϋπολογισμός και η πλήρωση σημαντικών ευρωπαϊκών πόστων μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Η βουλή των Κοινοτήτων είχε απορρίψει την περασμένη εβδομάδα για δεύτερη φορά την συμφωνία αποχώρησης που διαπραγματεύτηκε η Μέι με την ΕΕ κι η Βρετανίδα πρωθυπουργός σχεδιάζει να την ξαναφέρει για τρίτη φορά προς επικύρωση στη Βουλή . Σε περίπτωση που εγκριθεί η συμφωνία αυτή, η παράταση θα δώσει τον απαιτούμενο χρόνο στη Βουλή να ετοιμάσει τα σχετικά νομοσχέδια. «Αν όχι τότε η Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα προχωρήσουμε», τόνισε.
Η διάρκεια της παράτασης προκάλεσε εντάσεις στο υπουργικό συμβούλιο. Οι σκληροπυρηνικοί θιασώτες του Brexit απέρριψαν το ενδεχόμενο μιας μεγαλύτερης παράτασης και σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ αρκετοί υπουργοί απείλησαν με παραίτηση αναγκάζοντας τη Μέι να ενδώσει στις πιέσεις τους.
Η Μέι απορρίπτει το ενδεχόμενο να μετάσχει η χώρα της στις ευρωεκλογές, αφού αυτό θα προϋπέθετε μεγαλύτερη παράταση. «Πιστεύω ότι δεν είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να μετείχε η Μεγάλη Βρετανία στις εκλογές για το ευρωκοινοβοιο», είπε. Και εξέφρασε τη γνώμη ότι η συμφωνία μπορεί να επικυρωθεί, αλλά όχι πριν τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.
Κυβερνητικοί κύκλοι στο Παρίσι κάλεσαν το Λονδίνο να παρουσιάσει ένα σχέδιο και πώς θα αξιοποιήσει την παράταση αυτή, ώστε να μη κινδυνεύσει η λειτουργία της ΕΕ σε θέματα ευρωεκλογών και κοινοτικού προϋπολογισμού.
Την παράταση θα πρέπει να εγκρίνουν ομόφωνα οι 27, που απαιτούν ξεκάθαρες προτάσεις από το Λονδίνο. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Γκούνκερ, θεωρεί ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης.