Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Με έκπληξη είδα να γράφεται άρθρο στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit, που αναφέρει τη θέση την οποία έχω γράψει στο παρελθόν στο RP, ότι αργά ή γρήγορα η Γερμανία θα πρέπει να δεχθεί κούρεμα του ελληνικού χρέους. Η Γερμανική κυβέρνηση και κυρίως το δίδυμο Μέρκελ – Σόιμπλε είναι παγιδευμένοι ανάμεσα σε δύο δεσμεύσεις που παραχώρησαν στους Βουλευτές τους.
Από τη μία δεσμεύθηκαν ότι κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν θα γίνει. Μάλιστα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε επιστολή του προς τους Γερμανούς βουλευτές επισημαίνει ότι «ενδέχεται να γίνει λόγος για μια περαιτέρω ελάφρυνση των όρων αποπληρωμής» των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «κούρεμα δεν μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο της Ευρωζώνης».
Όμως από την άλλη πλευρά η γερμανική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί απέναντι στους βουλευτές της ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει οπωσδήποτε στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του, το ΔΝΤ έχει ορίσει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Αν λοιπόν επέλθει απομείωση του χρέους η Μέρκελ θα βρεθεί έκθετη απέναντι στο γερμανικό κοινβούλιο. Αν πάλι επιμείνει, το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα και το αποτέλεσμα για αυτήν θα είναι το ίδιο.
Για να αποφύγουν το παραπάνω πρόβλημα, αν φέρει το δημοσίευμα, το Βερολίνο επιδίδεται σε όλων των ειδών τις τεχνικές προκειμένου να εξασφαλιστεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τις ίδιες συνέπειες που θα είχε ένα κούρεμα χωρίς ωστόσο να ονομάζεται η διαδικασία αυτή έτσι.
Η Die Zeit, ωστόσο αναφέρει ότι αυτό είναι μία αυταπάτη. Κάποια στιγμή η ελάφρυνση αυτή θα μετατραπεί σε κούρεμα αφού το συνολικό ποσό μελλοντικών πληρωμών της Ελλάδας θα μειωθεί. Ήδη συζητείται ο διπλασιασμός του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους από 30 σε 60 χρόνια. Αυτό αποτελεί ένα βήμα για την ικανοποίηση των όρων του ΔΝΤ, και της συζήτηση του θέματος που αναμένεται το φθινόπωρο.