Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel, επισκέπτεται την Τουρκία σήμερα Πέμπτη, για πρώτη φορά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, επιδιώκοντας να ενισχύσει τις φθαρμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, εξαιτίας των διαφορών σε θέματα που ποικίλουν από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μέχρι την ελευθερία του λόγου.
Συγκεκριμένα, η Merkel πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο, Tayyip Erdogan και τον Πρωθυπουργό, Binali Yildirim, κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής της στην Άγκυρα, ενώ αναμένεται επίσης να συναντηθεί με μέλη των κύριων κοσμικών και φιλοκουρδικών αντιπολιτευτικών κομμάτων.
Η συμφωνία για το μεταναστευτικό μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρώπης, η συνεργασία στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, η ανταλλαγή πληροφοριών και τα ανθρώπινα δικαιώματα αναμένεται να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.
Εντούτοις, οι δύο ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι διατηρούν ακόμη προστριβές όσον αφορά στην τουρκική κρατική καταστολή ενάντια στους αντιφρονούντες, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, καθώς και στις κατηγορίες της Τουρκίας – τις οποίες απορρίπτει το Βερολίνο – ότι η Γερμανία υποθάλπτει Κούρδους και αριστερούς αντάρτες.
Αντιθέσεις ωστόσο υφίστανται και εξαιτίας των πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν από τα γερμανικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado, τα οποία δραστηριοποιούνται έξω από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία. Συγκεκριμένα η Γερμανία, φοβάται ότι η Τουρκία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τις υψηλής ανάλυσης αεροφωτογραφίες στην εκστρατεία της εναντίον των Κούρδων μαχητών, γι’ αυτό και έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να δίνει στην Άγκυρα αφιλτράριστη πρόσβαση στα δεδομένα αυτά.
Όπως προαναφέρθηκε, η Γερμανία έχει επίσης απορρίψει τις κατηγορίες περί υπόθαλψης ενόπλων που συνδέονται με το απαγορευμένο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), το οποίο λογίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρά ταύτα, ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Veysi Kaynak, είπε στο κρατικό πρακτορείο Anadolu την Τετάρτη ότι η Γερμανία έχει «προσφέρει καταφύγιο σε τρομοκράτες, ακόμη και κατά τη διάρκεια των δύσκολών ωρών για την Τουρκία».
Δήλωσε ακόμα ότι το Βερολίνο, έχει δώσει καταφύγιο σε μέλη της «Γκιουλενικής Τρομοκρατικής Οργάνωσης» (Feto), ή όπως αποκαλεί η Άγκυρα το δίκτυο του κληρικού Fethullah Gulen. «Οι πιο σημαντικοί παράγοντες της απόπειρας πραξικοπήματος … φιλοξενούνται στη Γερμανία», υπογράμμισε ο Kaynak.
Παράλληλα, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν το Σάββατο ότι περίπου 40 ως επί το πλείστον υψηλόβαθμοι Τούρκοι στρατιωτικοί οι οποίοι εργάζονταν στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ στη Γερμανία έχουν ζητήσει άσυλο.
Συνακόλουθα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας ζήτησε από το Βερολίνο να απορρίψει τις αιτήσεις αυτές και προειδοποίησε ότι η αδυναμία να το πράξει θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις τους. Από την πλευρά του το Βερολίνο έχει πει ότι οι αιτήσεις θα εξετάζονται κατά περίπτωση.
Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία για τα μέτρα που έχει λάβει ο Erdogan μετά από το αποτυχημένο εναντίον του πραξικόπημα είναι ανησυχητικά. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν απολυθεί ή τεθεί σε αναστολή καθηκόντων από την αστυνομία, το στρατό, τη δημόσια διοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα με την κατηγορία της υποστήριξης στον Gulen. Την ίδια στιγμή περίπου 40.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί εν αναμονή της δίκης τους.
Η ευρεία και σκληρή αυτή καταστολή έχει ανησυχήσει τις ομάδες δικαιωμάτων και τους συμμάχους της Τουρκίας, όπως η Γερμανία, οι οποίοι φοβούνται πως ο Erdogan χρησιμοποιεί την απόπειρα πραξικοπήματος ως πρόσχημα για τον περιορισμό των αντίθετων σε αυτόν φωνών. Μολοταύτα, η Τουρκία συνεχίζει να διατείνεται ότι οι κινήσεις αυτές είναι απαραίτητες για την προστασία της δημοκρατίας και την απομάκρυνση των υποστηρικτών του αποτυχημένου πραξικοπήματος.
Πηγές: Reuters, Euronews