Σταθερά τα πρωτεία στη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διευρύνει τη διαφορά του με τη ΝΔ στις δεκατρείς μονάδες, καταγράφοντας ποσοστό 45% έναντι 32%, όπως δείχνει το δεύτερο μέρος της Έρευνας Πολιτικής Συγκυρίας Σεπτεμβρίου της Public Issue για την «Εφ.Συν.». Την ίδια στιγμή η μεσαία τάξη φαίνεται να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πιστεύοντας κατά 37% ότι «είναι πιο κοντά στα συμφέροντα της μεσαίας τάξης» και κατά 34% ότι είναι «πιο κοντά στους μισθωτούς του δημόσιου τομέα».
Ως προς τη δημοφιλία των κομμάτων, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ακολουθούν το Ποτάμι που από 43% ποσοστό δημοφιλίας τον Ιούλιο πέφτει επίσης στο 32%, το ΚΚΕ με 29%, οι ΑΝ.ΕΛΛ. με 25%, η ΔΗΜΑΡ με 24%, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί το ποσοστό του 17%, όπως και η Χρυσή Αυγή το 10%.
Αναφορικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δύο μεγάλων κομμάτων, το 37% των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύει ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που είναι πιο εξαρτημένο από οικονομικά συμφέροντα σε σχέση με τα άλλα, με τον Αντώνη Σαμαρά όμως να θεωρείται πιο ικανός αρχηγός σε ποσοστό 27%, έναντι του Αλέξη Τσίπρα που έπεται με ποσοστό 23% και με το 22% των ερωτηθέντων να θεωρεί τα στελέχη της ΝΔ πιο ικανά από αυτά του ΣΥΡΙΖΑ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κερδίζει» την εμπιστοσύνη ως προς την ικανότητα διαπραγμάτευσης του χρέους σε ποσοστό 30% , έναντι του 23% της ΝΔ, την ίδια στιγμή που θεωρείται το κόμμα που μπορεί να πετύχει την ανάκαμψη της χώρας λαμβάνοντας το 24% της εμπιστοσύνης έναντι του 21% που λαμβάνει η ΝΔ..
Σύμφωνα με την έρευνα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται πιο κοντά στη μεσαία τάξη (37%), στους μισθωτούς του δημοσίου (34%), στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (28%) καθώς και στους συνταξιούχους (28%) και τους άνεργους (28%). ΧΑρακτηριστικό είναι ότι γενικά ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ποσοστό 29% ως προς την εγγύτητα τους στα συμφέροντα των περισσότερο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων έναντι του μόλις 8% που αντίστοιχα λαμβάνει η ΝΔ.
Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ εμφανίζεται πιο ανοιχτή στο ενδεχόμενο συνεργασιών (22%), πιο ενωμένη (20%) ενώ απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για το μέλλον της με μόλις 13% να πιστεύει ότι έχει μέλλον και προοπτική.