Στις 21.30 την Κυριακή 25 Ιανουαρίου, ημέρα των εκλογών, θα γίνει γνωστή η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, σύμφωνα με τη Διεύθυνση της Singular Logic, όπως ειπώθηκε στη διάρκεια ενημέρωσης στους δημοσιογράφους στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του υπουργείου Εσωτερικών.
Εν μέσω ενός θολού τοπίου, όπως συμπεραίνει κανείς παρακολουθώντας τα δημοσκοπικά αποτελέσματα, τα στελέχη της εταιρείας επισημαίνουν ότι, παρότι εκείνη την ώρα θα γίνουν γνωστά με βεβαιότητα τα πρώτα κόμματα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων το γεγονός ότι 2-3 κόμματα, βάσει δημοσκοπικών ευρημάτων, “παίζουν” την είσοδο τους στη Βουλή, ενδέχεται ο τελευταίος που μπαίνει στην Βουλή να ανατραπεί στη συνέχεια της βραδιάς.
«Δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν αντίστοιχη κατάσταση», παρατήρησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Singular Logic, Μιχάλης Καρυώτογλου. Η εταιρεία έχει προβλέψει μέσω ειδικής εφαρμογής τη δυνατότητα παρακολούθησης της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος. Ως γνωστόν από τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής, καθορίζεται η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.
Μετά το κλείσιμο της κάλπης, οι περιφέρειες θα συλλέγουν τα αποτελέσματα από τους δήμους και θα τα στέλνουν στο υπουργείο. Διαφορές θα υπάρχουν στην ταχύτητα της ενημέρωσης των δεδομένων της Επικράτειας, η οποία από τα πέντε λεπτά που ήταν στις προηγούμενες εκλογές, φέτος θα επιτυγχάνεται σε ένα λεπτό, και στα στοιχεία σταυροδοσίας, που ενώ μέχρι τώρα τα συγκεντρωτικά στοιχεία περιορίζονταν για τον νομό Αττικής, σε αυτές τις εκλογές θα παρέχεται η δυνατότητα έως το πρωί της Δευτέρας να υπάρχουν και για τις υπόλοιπες περιφέρειες, εξήγησε ο Αλέξης Δρυμιώτης, διευθυντής τους έργου των εκλογών της Singular Logic.
Η πρώτη εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων την Κυριακή θα μπορεί να γίνει γύρω στις 21:30, από τα 4.815 ειδικά κινητά τηλέφωνα (σύστημα SMR) που έχει δώσει η εταιρεία στους εκλογικούς αντιπροσώπους, οι οποίοι θα στείλουν κατευθείαν τα αποτελέσματα από τα εκλογικά τμήματα.
Από την πλευρά του, ο Στρατής Μαραγκός, διευθυντής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών, υπενθύμισε προς τους ψηφοφόρους και ιδίως τους ετεροδημότες, ότι μπορούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Μάθε πού ψηφίζεις», να ενημερώνονται για το σχολικό συγκρότημα όπου ψηφίζουν. Υπενθυμίζεται ότι οι ετεροδημότες δεν ψηφίζουν στα εκλογικά κέντρα της γειτονιάς τους όπως στις ευρωεκλογές.
Στις εκλογές της Κυριακής κατεβαίνουν 18 κόμματα, 4 συνεργαζόμενοι συνασπισμοί κομμάτων και 1 μεμονωμένος υποψήφιος. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των υποψήφιος βουλευτών κυμαίνεται μεταξύ 4.500 – 5.000.
Πώς επιτυγχάνεται η αυτοδυναμία
Βάσει του Εκλογικού Νόμου, κόμματα τα οποία δεν επιτυγχάνουν να πάρουν ποσοστό που να αντιστοιχεί στο 3 % των εγκύρων πανελλαδικά μένουν “Εκτός Βουλής”, δηλαδή δεν συμμετέχουν στην κατανομή εδρών. Οι έδρες που αντιστοιχούν στα κόμματα που έχουν πάνω από 3%, καθορίζονται από το ποσοστό του κάθε κόμματος, αλλά εξαρτώνται και από το αθροιστικό ποσοστό των «Εκτός Βουλής» κομμάτων.
Ο πίνακας που ακολουθεί παρουσιάζει αναλυτικά τη σχέση αυτή για το πρώτο κόμμα που λαμβάνει το πριμ των 50 εδρών.
Για παράδειγμα, με αθροιστικό ποσοστό των «Εκτός Βουλής» κομμάτων στο 2%, το πρώτο κόμμα λαμβάνει 155 έδρες με ποσοστό 41,16%.
Αν όμως το αθροιστικό ποσοστό των “Εκτός Βουλής” κομμάτων είναι 7%, ο ίδιος αριθμός εδρών επιτυγχάνεται με ποσοστό 39,06%.
Δείτε το σχετικό πίνακα: