Γράφει ο Ιωάννης Π. Χουντής*
Mediocracy. Ή αλλιώς μετριοκρατία. Ίσως το μεγαλύτερο κακό που έφερε η εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην Ελλάδα. Η μετριοκρατία σιγά αλλά σταθερά καθιερώνεται ως θεσμός στην ελληνική κοινωνία. Τείνει να θεωρηθεί κανονικότητα βυθίζοντας έτι περαιτέρω την συλλογική μας μοίρα στα Τάρταρα. Η ελάσσων προσπάθεια επιβραβεύεται ενώ ο κόπος και η κριτική σκέψη θεωρούνται ‘’ρετσινιά’’. Το είπε μάλιστα με παρρησία ο Υπουργός Παιδείας στις πρώτες προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης της Αριστεράς. Το ‘’αεί αριστεύειν’’ του Ομήρου πήγε στα αζήτητα της εκπαίδευσης μαζί με την ακαδημαϊκή και επαγγελματική καταξίωση που αντιμετωπίζεται εχθρικά.
Κάθε πρόσληψη Ν. Καρανίκα σε υψηλόβαθμες και καίριες κρατικές και κυβερνητικές θέσεις είναι ένα χαστούκι και μία γροθιά στο στομάχι για τον κάθε σκληρά εργαζόμενο επαγγελματία, για τον πτυχιούχο σπουδαστή, που ξεκινά την επαγγελματική του καριέρα με τους χειρότερους οιωνούς και για τον πολίτη, του οποίου τα προσόντα θα έπρεπε να του φέρνουν την επιτυχία. Η μετριοκρατία και η μαζοποίηση στα πλαίσια της ιδεοληπτικής ισοπέδωσης προς τα κάτω βρίσκεται στο απόγειό της. Κάθε μικρό φυλλαράκι, που είναι πιο ψηλό από τα υπόλοιπα, σιγά-σιγά θα κουρεύεται βιαίως από την κυβερνητική ρητορική και της επιλογές τους. Αντί να εξυψώνονται οι μείωνες κατεβαίνουν από το βάθρο για να τους συναντήσουν οι βελτίωνες. Αυτή τη φορά με όρους ηθικούς και ακαδημαϊκούς και όχι ταξικούς.
Αλλά δεν θα τους περάσει. Η ραχοκοκαλιά της παραγωγικής τάξης και των πολιτών με κριτική σκέψη, μπορεί να έχει υποστεί πολλά κατάγματα αλλά η βλάβη δεν είναι ανήκεστος… ακόμη. Με σκληρή προσπάθεια η Αριστεία και η παραγωγική εργασία μπορεί να ανέλθει και πάλι στο βάθρο που της αξίζει και να τραβήξει τη χώρα από τα λιμνάζοντα νερά, που την θέλουν οι σημερινοί άρχοντές της. Γιατί ακριβώς μόνο αυτούς του σπιθαμιαίους πολιτικούς άνδρες ευνοεί η καθιέρωση της μετριοκρατίας ως θεσμού.
*Ο Ιωάννης Π. Χουντής είναι Φοιτητής Κλασικής Φιλολογίας | Δ.Σ. Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών ‘’Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης’’