Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

Η μπουγάτσα δεν πεθαίνει

Ανθεκτικά στην κρίση αποδεικνύονται τα αρτοζαχαροπλαστεία, καθώς οι Θεσσαλονικείς δύσκολα φαίνεται να αποχωρίζονται ψωμί, σνακ και γλυκά. Στην προσπάθεια της προσέλκυσης περισσότερης πελατείας δεν είναι λίγα τα αρτοποιία που έχουν προσθέσει στις παρεχόμενες υπηρεσίες τους και καφέ. Την ίδια ώρα επιδίδονται σε «μάχη» τιμών προκειμένου να ανταπεξέλθουν στον αγώνα της επιβίωσης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του μητρώου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με όσα αναφέρει το «Βήμα», από το 2010 μέχρι και το 2013 για κάθε ένα αρτοζαχαροπλαστείο που κατέβαζε ρολά, ένα νέο έκανε την εμφάνιση του. Διαφορετική είναι η εικόνα για την τρέχουσα χρονιά καθώς από τον Ιανουάριο μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου του 2014 18 αρτοζαχαροπλαστεία έκαναν έναρξη με τις επιχειρήσεις του χώρου που κατέβασαν ρολά να είναι σχεδόν τριπλάσιες αγγίζοντας τις 47.

Κάνοντας μία αναδρομή στην τελευταία πενταετία (2010-2014) συνολικά ξεκίνησαν τη λειτουργία τους 204 αρτοζαχαροπλαστεία, ενώ σε διαγραφή προχώρησαν 245 επιχειρήσεις του χώρου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ των διαγραφεισών επιχειρήσεων είναι και επιχειρήσεις με μακρά πορεία στον κλάδο, καθώς κάποιες εξ αυτών είχαν κάνει έναρξη στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις επιχειρήσεων που προχώρησαν σε λουκέτο χωρίς να έχουν ολοκληρώσει ούτε ένα χρόνο ζωής.

Ένας κλείνει, ένας ανοίγει
Το 2013 αποτελεί την πιο θετική χρονιά, της τελευταίας πενταετίας για τον κλάδο αναφορικά με τις εγγραφές- διαγραφές. Συγκεκριμένα πενήντα τέσσερις νέες επιχειρήσεις του κλάδου προστέθηκαν το 2013 στο δυναμικό του ΒΕΘ, έναντι 53 που αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση. Τη συγκεκριμένη χρονιά σε παύση λειτουργίας προχώρησαν αρκετές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν τη δραστηριότητα τους τη δεκαετία του 1990, ενώ υπήρξε και περίπτωση πρατήριου άρτου που έκλεισε πριν ολοκληρώσει τρεις μήνες δραστηριότητας καθώς και εργαστήρια παραγωγής άρτου που κατέβασαν ρολά έχοντας μόλις ένα χρόνο ενεργού δράσης.

Ανατρέχοντας στο 2010 48 επιχειρήσεις του κλάδου εντάχθηκαν στην ενεργό δράση, ενώ 47 προχώρησαν σε αναστολή της δραστηριότητας τους, το 2011 40 επιχειρήσεις έκαναν έναρξη, 49 βρέθηκαν εκτός επαγγελματικής δραστηριότητας, το 2012 44 ξεκίνησαν λειτουργία και 49 έκλεισαν.

Ιδιαίτερα αρνητική είναι η τρέχουσα χρονιά καθώς μόλις 18 επιχειρήσεις αποφάσισαν να μπουν στο κλάδο της αρτοποιίας, ενώ 47 βγήκαν εκτός επαγγελματικού στίβου. Αξίζει να σημειωθεί ότι την εν λόγω χρονιά, η πλειονότητα των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε διαγραφή είχαν ξεκινήσει την επαγγελματική τους δραστηριότητα τη δεκαετία του 2000.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων