Οι γυναίκες που πίνουν μπίρα μία έως δύο φορές την εβδομάδα, έχουν 30% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Scandinavian Journal of Primary Health Care.
Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής τη Δρ Ντομινίκ Χάνγκε, έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 1.500 γυναίκες για μια περίοδο 32 ετών.
Οι επιστήμονες συσχέτισαν την κατανάλωση διαφόρων αλκοολούχων ποτών (μπίρας, κρασιού, βότκας κ.α.) με τη συχνότητα εμφάνισης εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη και καρκίνου.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 185 γυναίκες υπέστησαν έμφραγμα και 162 εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ 160 εκδήλωσαν διαβήτη και 345 καρκίνο.
Η στατιστική ανάλυση έδειξε πως γενικά η μεγάλη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αλλά η λελογισμένη κατανάλωση μπΎρας φαίνεται να προστατεύει από το έμφραγμα.
Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί κατά πόσο η μέτρια κατανάλωση κρασιού έχει ανάλογη θετική επίδραση σε μια γυναίκα.