Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Η «μυστική» συνάντηση Τσίπρα–Κουρουμπλή – Τι οδηγίες δόθηκαν στον υπουργό Εσωτερικών

Πληροφορίες του «Βηματοδότη» λένε πως όταν ψηφίζονταν στη Βουλή τα προαπαιτούμενα, πέρασε την πύλη του πρωθυπουργικού γραφείου ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής. Εκείνα που ίσως έχουν ενδιαφέρον είναι ότι η συνάντηση αυτή δεν ανακοινώθηκε, διότι ο υπουργός μπήκε από την «πίσω πόρτα» και επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το αντικείμενο της συζήτησης των δυο αντρών.

Ίδιες πληροφορίες λένε ότι το κύριο θέμα ήταν η αναθεώρηση του Συντάγματος και η τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Η συζήτηση διήρκεσε αρκετή ώρα και σε αυτήν έπεσαν στο τραπέζι πολλές προτάσεις, αλλά και πρωθυπουργικές οδηγίες.

Για παράδειγμα, ο Αλ. Τσίπρας θέλει να περάσει την απλή αναλογική, αλλά δεν ξέρει πώς, γιατί, όπως ειπώθηκε, φοβάται μήπως δεν είναι δυνατόν με αυτήν να υπάρξουν βιώσιμες κυβερνήσεις. Θέλει να μειώσει το μπόνους των 50 εδρών, αλλά δεν θέλει να το αφαιρέσει τελείως και έπεσε η πρόταση να μειωθεί στις 20.

Ένα από τα σενάρια που συζητήθηκαν είναι η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και η καθιέρωση ενός μεικτού συστήματος λίστας και σταυρού. Επιπλέον, ειπώθηκε ότι θα πρέπει να μειωθεί το πλαφόν εισδοχής στη Βουλή από 3% στο 2%, ώστε να μπορούν να μπαίνουν και μικρότερα κόμματα.

HTML tutorial

Η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να αρχίσει αμέσως μετά το Πάσχα και δόθηκαν οδηγίες να εξεταστεί η περίπτωση της καθιέρωσης του «γαλλικού πολιτικού συστήματος», να ενισχυθούν δηλαδή οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων