Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η NASA έχει ξεκινήσει ένα περίεργο όσο και λογικό εγχείρημα. Προς χάριν της επιστήμης έχει βάλει σε τροχιά μέδουσες. Κατά την πρώτη αποστολή Spacelab Life Sciences το 1991, η NASA ξεκίνησε ένα πείραμα τοποθετώντας στο διαστημικό λεωφορείο Columbia που εκτοξεύθηκε στο διάστημα φορτίο από 2.478 πολύποδες μεδουσών. Οι μέδουσες βρίσκονταν μέσα σε σακούλες και δοχεία γεμάτα με τεχνητό θαλασσινό νερό. Οι αστροναύτες εμπότιζαν με χημικές ουσίες αυτές τις σακούλες ώστε να μπορούν οι πολύποδες να κολυμπούν ελεύθερα και εντέλει να αναπαραχθούν. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, τα πλάσματα πολλαπλασιάστηκαν. Όταν η αποστολή ολοκληρώθηκε υπήρχαν περίπου 60.000 μέδουσες και πολύποδες ζελέ σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Το ζητούμενο του εγχειρήματος ήταν να εξεταστούν τα αποτελέσματα της μικροβαρύτητας στις μέδουσες, καθώς θα αναπτύσσονταν από πολύποδες σε μέδουσες. Επίσης ένα άλλο ζητούμενο ήταν να εξεταστεί η συμπεριφορά τους όταν θα επέστρεφαν στη Γη. Aν και δεν έχουν καμία σχέση με τους ανθρώπους, oι μέδουσες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: προσανατολίζονται ανάλογα με τη βαρύτητα.
Οι άνθρωποι είμαστε επίσης εξίσου ευαίσθητοι στη βαρύτητα. Αισθανόμαστε τη βαρύτητα και την ταχύτητας μέσω των ωτόλιθων που βρίσκονται στο εσωτερικό των αυτιών μας και που ενημερώνουν τον εγκέφαλο για το πού κινούμαστε. Έτσι, αν οι μέδουσες που μεγάλωσαν στο διάστημα δεν είχαν αναπτύξει πλήρως το σύστημα που ενημερώνει τον εγκέφαλο για τη βαρύτητα, αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό ένας άνθρωπος που θα μεγαλώσει στη μικροβαρύτητα να έχει παρόμοια προβλήματα.
Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι η αίσθηση της βαρύτητας των μεδουσών που γεννήθηκαν στο διάστημα είχε επηρεαστεί σημαντικά. Αν και μορφολογικά οι μέδουσες ήταν παρόμοιες με εκείνες που αναπτύσσονται στη Γη, οι κινητικές τους ικανότητες είναι διαφορετικές. Δηλαδή οι μέδουσες που γεννήθηκαν στο διάστημα είχαν προβλήματα προσανατολισμού όταν επέστρεψαν στη Γη.
Βασικά, τα ασπόνδυλα είχαν ίλιγγο. Όσο και αν ακούγεται πολύ ωραίο να μεγαλώνεις στο διάστημα, οι μέδουσες δεν ανέπτυξαν την ίδια δυνατότητα ανίχνευσης της βαρύτητας, όπως οι γήινοι συγγενείς τους. Αυτή η έρευνα δεν αποτελεί σίγουρα καλό οιωνό για τον άνθρωπο που ενδεχομένως στο μέλλον θα γεννηθεί σε μικροβαρύτητα.