Σε δραματικούς τόνους η NASA προειδοποιεί ότι οι συνέπειες του φαινομένου Ελ Νίνιο θα μπορούσαν να είναι τόσο άσχημες όσο ήταν το 1998, οπότε είχε καταγραφεί αρνητικό ρεκόρ.
Εν έτει 2015, το Ελ Νίνιο συνδέθηκε με πλημμύρες και ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στο βόρειο ημισφαίριο – με τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και 50 χρόνια στην Παραγουάη, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και τη Βραζιλία.
Οι πλημμύρες εξανάγκασαν περισσότερους από 150.000 ανθρώπους να αφήσουν τα σπίτια τους – εκ των οποίων πάνω από 100.000 μόνο στην πρωτεύουσα της Παραγουάης.
Το Ελ Νίνιο, επίσης, θεωρείται “υπεύθυνο” και για τις καταστροφικές πλημμύρες στο βόρειο τμήμα της Βρετανίας.
Η καταιγίδα Φρανκ, που σαρώνει τη Γηραιά Αλβιώνα, είναι μέρος ενός μετεωρολογικού συστήματος που προκαλεί ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στην Αρκτική.
Σημειώνεται ότι το Ελ Νίνιο είναι ένα φυσικό καιρικό φαινόμενο, το οποίο συμβαίνει κάθε δύο με επτά χρόνια.
Σύμφωνα με τη NASA, το τωρινό φαινόμενο δεν δείχνει σημάδια προειδοποίησης, όπως το αντίστοιχο του Δεκεμβρίου του 1997.
Μία από τις πιο περίεργες παρενέργειες των αναταραχών στον καιρό παγκοσμίως, είναι ότι ακόμη και ο Βόρειος Πόλος είναι ασυνήθιστα θερμός.
Το εντυπωσιακό είναι ότι έχουν μετρηθεί θερμοκρασίες πολύ κοντά στους μηδέν βαθμούς ή ακόμη και ένας βαθμός πάνω από το μηδέν, όταν η μέση θερμοκρασία του έτους καταγράφεται περίπου στους -25 βαθμούς.
Υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τον μέσο ετήσιο όρο, παρατηρήθηκαν σε πολλές περιοχές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Οι μέσες θερμοκρασίες την ημέρα των Χριστουγέννων στη Γαλλία ήταν οι δεύτερες πιο υψηλές που καταγράφηκαν ποτέ, λίγο πιο κάτω κι από εκείνες του 1997.
Στην Ιταλία ειδικοί λένε ότι ο ασυνήθιστα ήπιος και ξηρός καιρός, οδήγησε σε υψηλά ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Μιλάνο και στη Ρώμη.
Στον αντίποδα, στο Μεξικό ο Ελ Νίνιο ευθύνεται για τις πολύ ψυχρές θερμοκρασίες στα βόρεια της χώρας.
Ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού υπογραμμίζει ότι το Ελ Νίνιο αφενός και ο ανθρώπινος παράγοντας αφετέρου, που έχει αλλάξει το κλίμα, μπορεί να αλληλεπιδρούν σε βαθμό που δεν έχουμε δει έως σήμερα.
πληροφορίες από nooz.gr