Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Η ΝΔ επιτίθεται σε πρόεδρο του Αρείου Πάγου και κυβέρνηση και ζητά για υπηρεσιακό πρωθυπουργό εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Η ΝΔ εξαπέλυσε σφορδή επίθεση κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου και της κυβέρνησης και ζητά να μην οριστεί ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός που θα πάει τη χώρα σε εκλογές.

Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταγγέλει την πρόεδρο του Αρείου Πάγου για σειρά ατοπημάτων και την χαρακτηρίζει ως «πρόεδρο ειδικού σκοπού για να υπηρετεί τα συμφέροντα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

«Επελέγη ως πρόεδρος ειδικού σκοπού, για να υπηρετεί τα κομματικά συμφέροντα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ήδη επιδίδεται σε σωρεία πρωτοφανών ενεργειών, προσπαθώντας να ενοχοποιήσει δικαστικούς λειτουργούς που χειρίσθηκαν, με σθένος και ευθυκρισία, συγκεκριμένες ευαίσθητες πολιτικές υποθέσεις, χωρίς λόγο και χωρίς να έχει καμιά, απολύτως, αρμοδιότητα, με μοναδικό σκοπό να αποτελέσουν αυτές αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Αθανασίου.

Στην ίδια ανακοίνωση καταγγέλλεται και η Ζωή Κωνσταντοπούλου ως συμμετέχουσα στη διαδικασία επιλογής της προέδρου της Βουλής με δύο ιδιότητες, ως Προέδρου της Βουλής και ως προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κάτι που όπως επισημαίνει αποτελεί παραβίαση του κανονισμού της Βουλής και του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, «σύμφωνα με τον οποίο ουδείς μπορεί να συμμετέχει με διπλή ιδιότητα σε συλλογικά όργανα».

«Συνεπώς η επιλογή της κας Θάνου ως προέδρου του Αρείου Πάγου, πάσχει, εκτός του ηθικού μέρους για τη μεθόδευση επιλογής της, και λόγω μη τήρησης της διαδικασίας που ο νόμος επιβάλλει» σημειώνει.

Η κ. Αθανασίου κάνει αναφορά στο χρονικό της επιλογής της κας Θάνου ως προέδρου του Αρείου Πάγου και σημείωνει ότι «στις 30 Ιουνίου αποχώρησαν από την υπηρεσία, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, οι πρόεδροι του Συμβουλίου Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και δώδεκα αντιπρόεδροι των ανωτάτων αυτών Δικαστηρίων” και καταγγέλλουν την κυβέρνηση πως “κίνησε τη διαδικασία και προέβη στην επιλογή από το Υπουργικό Συμβούλιο, μόνο του προέδρου του Αρείου Πάγου, επιλέγοντας (περί ώρα 02:00 μεταμεσονυχτίως της 29/6/2015, ήτοι πριν τη λήξη της θητείας του προέδρου), ως πρόεδρο του δικαστηρίου αυτού, την τέταρτη κατά σειρά αρχαιότητας αντιπρόεδρο, κατά κατάφορη παραβίαση της επετηρίδας, την οποία (επετηρίδα) οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης κ.κ. Ρουπακιώτης και Αθανασίου είχαν τηρήσει με ευλάβεια και με στόχο τη διαφύλαξη του κύρους της Δικαιοσύνης σε περιόδους κρίσιμες για τη χώρα».

Αυτό το οποίο η ανακοίνωση τονίζει είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν καλυφθεί οι θέσεις των προέδρων των άλλων δύο δικαστηρίων, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μάλιστα φθάνει μέχρι το σημείο να εκτιμήσει ότι η επιλογή της κας Θάνου είχε αποφασιστεί πριν από το δημοψήφισμα, με ευσπεσμένη κλήση των υποψηφείων προς ακρόαση στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής την προηγούμενη ημέρα.

Τέλος καταλήγει στο ερώτημα αν «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα την ορίσει υπηρεσιακό πρωθυπουργό ή κατ’ εφαρμογή του εδαφίου γ΄ της παρ. 3 του άρ. 37 του Συντάγματος, θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό εξωκοινοβουλευτική προσωπικότητα, με μόνο σκοπό τη διενέργεια των εκλογών»

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img