Η εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας σηματοδότησε τη ριζική ανανέωση του κόμματος και την αναδιάταξη του εσωτερικού σκηνικού με την ανατροπή των παλαιών συσχετισμών δυνάμεων.
Στο παρασκήνιο ήταν έντονες οι ζυμώσεις μεταξύ των διαφόρων ομάδων και στρατοπέδων, ώστε να συμμετάσχουν όλες οι εσωκομματικές «φυλές» στη νέα Πολιτική Επιτροπή, τα αιρετά μέλη της οποίας αυξήθηκαν τελικά το βράδυ του Σαββάτου, και αντί για 100, όπως η αρχική καταστατική πρόταση της ηγεσίας, έγιναν 150.
Και επειδή, από τη μια στιγμή στην άλλη, δεν γκρεμίζονται οι τακτικές παρελθόντων ετών, όσο και διατεθειμένη είναι η ηγεσία για ένα νέο κόμμα (οι αντιλήψεις πολλών στελεχών, νέων και παλαιοτέρων δεν αλλάζουν εύκολα) οι παρασκηνιακές συγκρούσεις ήταν έντονες για την εκλογή των μελών της Π.Ε.
Εξάλλου ο βασικός στόχος της νέας ηγεσίας ήταν και η πολιτική κυριαρχία στην Π.Ε., καθώς για να περάσει τις προτάσεις της και να είναι δυνατός εσωκομματικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρέπει να έχει και τον έλεγχο του ανώτατου κομματικού οργάνου.
Αν και ο ίδιος δεν ενεπλάκη στις σχετικές ζυμώσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, και έδωσε εντολή να μην είναι υποψήφιοι, οι στενοί προσωπικοί του συνεργάτες, τα επιτελικά στελέχη του κόμματος (γραμματείς, αναπληρωτές γραμματείς), αλλά και οι διευθυντές πολιτικών γραφείων, το παρασκήνιο ήταν έντονο.
Η μάχη ήταν μεγάλη για τις 150 θέσεις των αιρετών μελών της Π.Ε., αφού όλα τα κορυφαία στελέχη ήθελαν να έχουν επιρροή. Οι υποψήφιοι ήταν 238 σύνεδροι, ενώ πολλοί δεν κατέθεσαν τελικά υποψηφιότητα, διότι το νέο καταστατικό προβλέπει το ασυμβίβαστο κομματικού ρόλου και κρατικής θέσης.
Νωρίς το μεσημέρι άρχισε να διακινείται ένα κείμενο με υπογραφές 70 συνέδρων προς τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ και γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ Κώστα Τσιάρα για να γίνει ανοικτή καταμέτρηση των ψηφοδελτίων με δυνατότητα είτε των συνέδρων είτε των υποψηφίων να παρακολουθούν την πορεία των αποτελεσμάτων.
«…Ανοικτή καταμέτρηση για να βάλουμε ένα τέλος στους ψιθύρους για εικονικές καταμετρήσεις, για ποσοστώσεις, για ‘‘γραμμές’’ και για ‘‘κλειστά δωμάτια’’ 4-5 ανθρώπων που θα αποφασίσουν ποια θα είναι τα μέλη της νέας Π.Ε. Γιατί αλλιώς φοβόμαστε ότι θα επιβεβαιωθεί η φράση του Στάλιν ‘‘σημασία δεν έχει ποιοι και τι ψηφίζουν, αλλά ποιοι μετράνε τις ψήφους’’» σημείωναν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους.
Μάλιστα, οι σύνεδροι, κατά τη συντριπτική τους πλειοψηφία, νεαρής ηλικίας, άρχισαν κάποια στιγμή να διαμαρτύρονται και είχαν έντονο διάλογο με τον γραμματέα της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, βουλευτή Αττικής, Γιώργο Βλάχο, αλλά και τον συντονιστή της ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων και βουλευτή Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Αίσχος», «Γιατί μας κόψατε, εμείς δεν είμαστε νεοδημοκράτες;», «Κλειστές διαδικασίες», «Είστε εγκάθετοι» ακούστηκε και κάποιοι φώναξαν και το σύνθημα «νοθεία, νοθεία».
Η ένταση διήρκεσε περίπου 10 λεπτά και ήταν το μόνο μελανό σημείο σε ένα συνέδριο που κατά γενική ομολογία δεν είχε τις αντιπαραθέσεις περασμένων ετών και όλα κύλησαν ομαλά.
Η πρόταση όπως ήταν λογικό δεν έγινε δεκτή και η καταμέτρηση έγινε από μια μεγάλη ομάδα στελεχών, ώστε να μην μπορεί να ειπωθεί το παραμικρό για όσα καταμαρτυρούσαν οι σύνεδροι που διαμαρτύρονταν. Στην ομάδα της καταμέτρησης συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Μπεκίρης, ο Θανάσης Νέζης, ο Βασίλης Σπανάκης και ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος.
Οι κάλπες έκλεισαν στις πέντε και μισή το απόγευμα και περίπου στη μια τα ξημερώματα της Δευτέρας δόθηκε ένα πρώτο σήμα από τα 36 εκλογικά τμήματα, ενώ λίγο πριν ο πρώην γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίμος έγραφε στο Facebook «όταν μαγειρεύεις κάτι 7 ώρες σύντομα θα σου βγει πολύ βαρύ…».
Συγκεκριμένα στον εκλογικό κατάλογο ήταν εγγεγραμμένοι 4.839 σύνεδροι και ψήφισαν 3.216 (καθώς πολλοί που ήταν από επαρχία αναχώρησαν νωρίτερα), δηλ. συμμετοχή 66.5%. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 3.165, λευκά 6 και άκυρα 45.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτος βγήκε με 649 ψήφους, ο Γιώργος Κατσαούνος – επιρροής του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, ενώ τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο πρώην Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης με 560 σταυρούς, ένα αποτέλεσμα που θεωρείται μήνυμα για όσα έγιναν με τη νεολαία.
Την τρίτη θέση κατέλαβε με 560 ψήφους, ο Αχιλλέας Λιούλιας (αναπληρωτής Γραμματέας στην Γραμματεία Οικουμενικού Ελληνισμού) που είναι στέλεχος της επιρροής του κ. Παπαμιμίκου.
Η νέα ηγεσία, στην πρώτη πεντάδα έχει τον Ελπιδοφόρο Παπανικολόπουλο που συγκέντρωσε 462 σταυρούς και είναι από τα πρόσωπα που πλαισιώνουν το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη και έχει κεντρικό ρόλο στην καμπάνια της Ν.Δ. στο διαδίκτυο.
Στην πρώτη δεκάδα, φιγουράρουν τα ονόματα της Ευαγγελίας Γιακουμάτου (423 ψήφοι), κόρη του πρώην υπουργού Γεράσιμου Γιακουματου, ο πρώην υφυπουργός Υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος (384 ψήφοι), πολιτικός φίλος του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο Κωνσταντίνος Κόλλιας (361 ψήφοι), ο Δημήτρης Ιατρίδης (356 ψήφοι) και ο Διονύσης Σταμενίτης (353 ψήφοι), πρώην βουλευτής και εκ των πιο έμπιστων προσώπων του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Η νέα ηγετική ομάδα φέρεται να έχει την πλειοψηφία στη νέα Π.Ε., ενώ τα παραδοσιακά τζάκια διατηρούν δυνάμεις, αν και με μειωμένη ισχύ σε σχέση με το παρελθόν, καθώς εκλέχθηκαν νέα πρόσωπα.
Συνολικά, το περιβάλλον Μητσοτάκη με τις δυνάμεις της Ντόρας Μπακογιάννη θα ελέγχουν το 55% των αιρετών μελών της Π.Ε., ενώ σημαντική δύναμη κατέγραψε και ο αντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης και δυνάμεις έχουν και οι «σαμαρικοί». Επιρροή θα έχει και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, αλλά και ο κ. Παπαμιμίκος (συμμετείχε κανονικά στο συνέδριο), ενώ ερείσματα θα έχουν και οι Νίκος Δένδιας και Oλγα Κεφαλογιάννη, χωρίς όμως να διαθέτουν μεγάλη δύναμη.
Εντός των επομένων ωρών θα δοθεί και ο τελικός κατάλογος των μελών της νέας Πολιτικής Επιτροπής.