Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Η Nomura βλέπει νέες εκλογές ή κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας!

H ελληνική κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε μια σειρά επαφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο να αποκλιμακώσει τις εντάσεις, τονίζει η Nomura, σημειώνοντας ότι οι πρόσφατες εξελίξεις και συναντήσεις οδηγούν σε ένα πιο διαλλακτικό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις. Ένας τρόπος ώστε να κερδίσει χρόνο είναι να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος, κάτι που έχει απορρίψει.

Ακόμα και στην περίπτωση που υπήρχε μια εναλλακτική συμφωνία με τους δανειστές, αυτή θα χορηγείτο στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούσε μεταρρυθμίσεις που απέρριπτε όταν ήταν στην αντιπολίτευση, τονίζει η Nomura.

Ο διεθνής οίκος κρίνει μη ρεαλιστική την υπόθεση ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επιτρέπει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας μέσω εντόκων γραμματίων, χωρίς την παρουσία ενός προγράμματος για την Ελλάδα.

Εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αιτηθεί ένα νέο πρόγραμμα από την Ε.Ε. (ESM programme) λίγο πριν από την 28η Φεβρουαρίου ή αμέσως μετά. Αυτό το σενάριο ωστόσο αφήνει ανοικτά θέματα όπως τη συμμετοχή του ΔΝΤ αλλά και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, σημειώνει.

Η Nomura τονίζει ότι οι τελευταίες δηλώσεις προσφέρουν μια παύση στην κόντρα αλλά το τέλος του νέου επεισοδίου της ελληνικής κρίσης απέχει πολύ.

Προβλέπει σημαντική μεταβλητότητα στα ελληνικά assets τις προσεχείς εβδομάδες καθώς οι δύο πλευρές θα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις.
Εκτιμά ακόμη πως η όποια συμφωνία με τους δανειστές θα ψηφιστεί είτε από μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας είτε από μια κυβέρνηση που θα προκύψει από πρόωρες εκλογές, καθώς η «δύναμη» της τρέχουσας κυβέρνησης θα αποδειχθεί ανεπαρκής για ένα τέτοιο έργο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων