Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Η NSA «χακάρει» εταιρεία παραγωγής SIM στην Ολλανδία

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Για πρώτη φορά, έρχονται στο φως αποδείξεις ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), κατάφερε να παρεισφρήσει σε μια ολλανδική εταιρεία και να υποκλέψει δεδομένα. Τα εν λόγω δεδομένα επιτρέπουν στους Αμερικανούς να αποκωδικοποιήσουν και να παρακολουθήσουν ξένες τηλεφωνικές επικοινωνίες, χωρίς να το γνωρίζουν οι χρήστες ή οι πάροχοι. Πιο συγκεκριμένα, το θύμα της NSA είναι η Gemalto, μια Γαλλική εταιρεία με έδρα το Άμστερνταμ. Η Gemalto παράγει μικροτσίπ για κάρτες SIM, κάρτες τραπέζης και διαβατήρια.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν και στο διαδικτυακό περιοδικό The Intercept, η NSA εστίασε στα κρυπτογραφημένα κλειδιά των καρτών SIM. Τα συγκεκριμένα κλειδιά έχουν ως σκοπό την ασφάλεια της κίνησης των τηλεφωνικών επικοινωνιών. Η ίδια η Gemalto παράγει δύο δισεκατομμύρια κάρτες SIM το χρόνο για παρόχους όπως η Vodafone και η T-Mobile.

Συνεπώς, αυτό που κατάφερε η NSA με την υποκλοπή των κωδικών ασφαλείας από τη Gemalto είναι η δυνατότητα προσπέλασης και αποκωδικοποίησης όλων των τηλεφωνικών συνομιλιών που προέρχονται από αυτά τα τηλέφωνα. Έτσι, δεν χρειάζονται τη συνεργασία των κυβερνήσεων ή των παρόχων για την παρακολούθηση σχετικών κλήσεων.

Η συγκεκριμένη κίνηση της NSA σχετίζεται και με τις αποκαλύψεις του Edward Snowden, ο οποίος στα έγγραφά του αναφέρει ότι, συνολικά, εκατομμύρια κλειδιά ασφαλείας υποκλάπηκαν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, μεταξύ άλλων σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα στο Ιράν, το Αφγανιστάν, την Υεμένη, την Ινδία και το Τατζικιστάν.

Εντούτοις, με δεδομένη τη στενή συνεργασία μεταξύ των Γενικών Υπηρεσιών Πληροφοριών και Ασφάλειας (AIVD) και των Στρατιωτικών Υπηρεσιών Πληροφοριών και Ασφάλειας (MIVD) της Ολλανδίας από τη μία πλευρά, και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών από την άλλη, υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η υποκλοπή εκ μέρους της NSA βολεύει και τις ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες. Από την πλευρά της, βέβαια, η AIVD, μέσω ενός εκπροσώπου, δήλωσε ότι η ίδια εναρμονίζεται πλήρως με το ολλανδικό νομικό πλαίσιο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ένας εκπρόσωπος της Gemalto ανέφερε χαρακτηριστικά πως υπήρξαν αρκετές επιθέσεις εναντίον της εταιρείας από χάκερς τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν είχε επίγνωση για αυτή που συντελέστηκε από την NSA. Παράλληλα, δήλωσε ότι γίνονται έρευνες για να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικές επιδιώξεις πίσω αυτή την κίνηση, ενώ υπογράμμισε και της σημασία της κυβερνο-άμυνας στις μέρες μας.

Πηγές
De Volkskrant
The Intercept

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων