Σε είκοσι παραγράφους και με δύο γραφήματα, η βρετανική εφημερίδα εξέδωσε ένα κατηγορητήριο χωρίς ελαφρυντικά για την γερμανική οικονομία και για τις πολιτικές επιλογές που την επιβάλλουν. Τρεις ειδικοί, εκ των οποίων ο ένας γερμανός, μιλούν στην Telegraph, η οποία δίνει ένα νέο τρομερό χτύπημα στην πρώην ισχυρή οικονομία της Ευρώπης.
Γράφει η Telegraph:
«Η Γαλλία θεωρείται ο άρρωστος της Ευρώπης, αλλά οι δυστυχίες της Γερμανίας είναι πιο βαθιές, έχουν ρίζες στο οικονομικό της δόγμα, το οποίο συνίσταται στο να αποταμιεύει κανείς μόνο για τον εαυτό του και όλα αυτά συνδιασμένα με την καταστρεπτική ψυχολογία της γήρανσης του πληθυσμού» καταγγέλλει το βρεατανικό ΜΜΕ, στην ιντερνετική του μορφή.
Για να επιτεθεί στη Γερμανία, η εφημερίδα απευθύνθηκε στον διευθυντή του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας. Ο Marcel Fratzscher, δημοσίευσε ένα βιβλίο με τον τίτλο Die Deutschland-Illusion -«Η ψευδαίσθηση της Γερμανίας».
«Αυτό το βιβλίο είναι ένα πύρινο κατηγορώ εναντίον του οικονομικού φετιχισμού του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Εκφράζει την απογοήτευση μιας χώρας «η οποία ζει με τις δάφνες της», φυλακισμένη στην «κοινά αποδεκτή αλλά λανθασμένη ιδέα» ότι η οικονομία μιας χώρας σχεδιάζεται όπως ο προϋπολογισμός μιας οικογένειας. Η Γερμανία καθησυχάζεται από τις κολακείες διαφόρων γειτονικών κρατών οι οποίοι σπανίως κοιτάζουν κάτω από το καπώ της γερμανικής μηχανής» αναφέρει η Telegraph για το εν λόγω βιβλίο.
Και αφού αναφέρει κάποιους αρνητικούς δείκτες για την γερμανική οικονομία, η βρετανική εφημερίδα συνεχίζει:
«Εδώ και δεκαετίες συνεχίζονται τα λάθη στην άσκηση δημόσιας πολιτικής. Οι φόροι και οι κοινωνικές δομές έχουν προκαλέσει μείωση των γεννήσεων. Η έλλειψη επενδύσεων επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Σε πέντε χρόνια από σήμερα, όλοι θα έχουν αντιληφθεί ότι η Γερμανία βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση και ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, τότε, δεν θα αποτελεί πλέον λύση».
Και καταλήγει:
«Σε δέκα χρόνια από σήμερα, η Γαλλία θα είναι η κυρίαρχη δύναμη της Ευρώπης».
Ας σημειωθεί ότι ήδη η γερμανική οικονομία βρίσκεται στο στόχαστρο τεσσάρων οικονομικών ινστιτούτων, τα οποία ζωγραφίζουν με μελανά χρώματα την κατάσταση.