Σοκ προκάλεσαν στις αγορές τα πολύ χειρότερα του αναμενόμενου στοιχεία από τη Βραζιλία που επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι το πάλαι ποτέ «αστέρι» των BRICS διολισθαίνει σε βαθύτατη ύφεση, χωρίς να διαφαίνεται φως στο τούνελ: Το ΑΕΠ της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής συρρικνώθηκε κατά 1,7% το γ’ τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο και κατά 4,5% σε ετήσια βάση, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό από την έναρξη καταγραφής των σχετικών στοιχείων. Η δεινή οικονομική θέση της χώρας αποτυπώνεται άλλωστε και σε μια σειρά δεικτών:
Το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει εκτοξευθεί στο 9,5% του ΑΕΠ, καθώς η ύφεση «τρώει» τα φορολογικά έσοδα. Οι επενδύσεις έχουν μειωθεί κατά 15% σε ετήσια βάση, ενώ οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις αγορές τους στα απολύτως απαραίτητα, με την ανεργία σε υψηλό εξαετίας. Ο πληθωρισμός «τρέχει» με 10% παρά τις προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας να τον ελέγξει αυξάνοντας τα επιτόκια του ρεάλ στο 14,25%, ένα επίπεδο που στραγγαλίζει την οικονομική δραστηριότητα και δεν κατορθώνει να ανασχέσει τις εκροές κεφαλαίων από το ρεάλ, το οποίο έχει υποχωρήσει 40% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους.
Σύμφωνα με το Reuters και άλλες αναδυόμενες οικονομίες υποφέρουν εξαιτίας της βουτιάς των τιμών των εμπορευμάτων, στα οποία βασίστηκε το success story των προηγούμενων ετών. Καμία όμως δεν έχει κλονιστεί τόσο όσο η Βραζιλία, όπου στη βαθιά οικονομική κρίση προστέθηκε και το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς με επίκεντρο την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras που έχει προκαλέσει πολιτική παράλυση, βυθίζοντας τη δημοτικότητα της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ.
Το σκάνδαλο της Petrobras δυσχέραινε εδώ και καιρό την ήδη εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια της κυβέρνησης Ρούσεφ να περάσει από το Κογκρέσο τα επωδυνα μέτρα λιτότητας (αυξήσεις φόρων, περικοπές δαπανών) που απαιτούνται για να αναστραφεί η πορεία ραγδαίας επιδείνωσης των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας. Στο πλαίσιο της έρευνας της Δικαιοσύνης, την περασμένη εβδομάδα συνελήφθη ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στη Γερουσία, Ντεσίλντιο Αμαράλ που θεωρούνταν άνθρωπος-«κλειδί» για την έγκριση των αυξήσεων, σε μια εξέλιξη «καταστροφική» για την οικονομική πολιτική, όπως παραδέχθηκε κυβερνητικός αξιωματούχος.
«Τα στοιχεία για το ΑΕΠ θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με… νεκρολογία της οικονομίας της Βραζιλίας», σχολίασε ο Αντρέ Περφέιτο, επικεφαλής οικονομολόγος της Gradual Investimentos στο Σάο Πάολο. «Δεν διαφαίνεται ούτε ένα θετικό σημάδι για τα επόμενα τρίμηνα και δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε πιάσει πάτο…». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Λουτσιάνο Ροστάνιο της Votontarim Brokerage που κάνει λόγο για την μακρύτερη και βαθύτερη ύφεση από τη Μεγάλη Υφεση τη δεκαετία του 1930. «Βλέπουμε πτωτική τάση σε κάθε κλάδο, κάτι που αντανακλά την γενικευμένη απαισιοδοξία γαι τις προοπτικές της οικονομίας». Μια νότα αισιοδοξίας επιχειρεί να δώσει η Capital Economics που επισημαίνει ότι «Η μόνη ελπίδα για τους τολμηρούς είναι ότι τα πράγματα πήγαν τόσο άσχημα φέτος, που δεν μπορούν να πάνε πολύ χειρότερα το 2016…». Ποιος όμως μπορεί να το εγγυηθεί αυτό;
Το πάλαι ποτέ «αστέρι» των BRICS διολισθαίνει σε βαθύτατη ύφεση, χωρίς να διαφαίνεται φως στο τούνελ: Το ΑΕΠ της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής συρρικνώθηκε κατά 1,7% το γ’ τρίμηνο του έτους. Οι επενδύσεις έχουν μειωθεί κατά 15% σε ετήσια βάση, ενώ οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις αγορές τους στα απολύτως απαραίτητα, με την ανεργία σε υψηλό εξαετίας.
πληροφορίες από Ημερησία