Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Ενώ πολλά ακούγονται για το επερχόμενο δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, μια ξεχωριστή δημόσια διαβούλευση που λαμβάνει χώρα σήμερα Τετάρτη (6 Απριλίου) στην Ολλανδία δεν έχει εμφανιστεί στα μεγάλα πρωτοσέλιδα. Ωστόσο, η ψηφοφορία προβλέπεται επίσης να είναι μια σκληρή δοκιμασία για την Ένωση.
Στα χαρτιά, το δημοψήφισμα αφορά στην αποδοχή ή την απόρριψη μιας ευρωπαϊκής συνθήκης εμβάθυνσης των σχέσεων με την Ουκρανία. Η ευρεία πολιτική, εμπορική και αμυντική συμφωνία έχει ήδη τεθεί προσωρινά σε λειτουργία, αλλά πρέπει να κυρωθεί από όλα τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να τεθεί πλήρως σε ισχύ. Η επιλογή βρίσκεται τώρα στα χέρια της Ολλανδίας.
Το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, αλλά τα περισσότερα ολλανδικά κόμματα έχουν δηλώσει ότι θα σεβαστούν την απόρριψη, από τους ψηφοφόρους, παρά το ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βυθίσει την ΕΕ σε κρίση, σε μια εποχή που οι εντάσεις με τη Ρωσία είναι στο υψηλότερο σημείο τους από τον Ψυχρό Πόλεμο.
Υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία της ΕΕ με την Ουκρανία υπεγράφη τον Μάρτιο του 2014 αφότου μια λαϊκή εξέγερση ανέτρεψε τη φιλο-ρωσική κυβέρνηση της χώρας.
Οι διαδηλώσεις στο Κίεβο είχαν αρχίσει ειρηνικά. Αλλά, όταν η Ρωσία προσήρτησε την Κριμαία, η κρίση ξέσπασε σε έναν αιματηρό πόλεμο στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Οι Ολλανδοί αποτέλεσαν τις παράπλευρες απώλειες του πολέμου τον Ιούλιο του 2014, οπότε η πτήση MH17 συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία, με σχεδόν 200 Ολλανδούς υπήκοους να επιβαίνουν στο μοιραίο σκάφος.
Η Ολλανδία έχει κατηγορήσει τις φιλο-ρωσικές δυνάμεις για την κατάρριψη του αεροπλάνου, και δεν φαίνεται να διατηρεί κάποια μνησικακία εναντίον της Ουκρανίας.
Εντούτοις, το αντιευρωπαϊκό και αντι-μεταναστευτικό Κόμμα της Ελευθερίας λαϊκίστικη Geert Wilders οδηγεί πλέον τις δημοσκοπήσεις, και κάποιοι αναλυτές λένε ότι έχει μετατρέψει το δημοψήφισμα σε μια προσπάθεια να πλήξει ανεπανόρθωτα την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυβέρνηση, η οποία αγωνίζεται για ένα «ναι», φοβάται ότι το δημοψήφισμα θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια ψήφο διαμαρτυρίας, όπως το 2005, όταν η πλειοψηφία τουολλανδικούεκλογικούσώματοςαπέκλινε από μια φιλο-ευρωπαϊκή παράδοση και απέρριψε το σύνταγμα της ΕΕ.
Έντεκα χρόνια αργότερα, η μεταναστευτική κρίση, οι πολιτικές λιτότητας και μια υποτονική οικονομία έχουν πυροδοτήσει περαιτέρω αντι-ευρωπαϊκό συναίσθημα στη χώρα.
Με μια πρόσφατη δημοσκόπηση να δείχνει ότι το «Όχι» έχει το προβάδισμα με σχεδόν 66%, ψηφοφορία της Τετάρτης θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα νέο πλήγμα για την ΕΕ. Πολλώ δε μάλλον για την Ουκρανία.
Πηγή: Euronews