Η υπόθεση των μυστηριωδών «επιθέσεων» που προκάλεσαν προβλήματα υγείας σε αμερικανούς διπλωμάτες στην Αβάνα πήρε νέα τροπή την Τρίτη και κλιμακώθηκε σε διπλωματική κρίση, με την απέλαση δεκαπέντε υπαλλήλων της πρεσβείας της Κούβας στην Ουάσινγκτον, απόφαση που κατήγγειλε η Αβάνα. «Θα συνεχίσουμε να έχουμε διπλωματικές σχέσεις με την Αβάνα», διαβεβαίωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, προσθέτοντας ότι οι απελάσεις αποφασίστηκαν «λόγω της ανικανότητας της Κούβας να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των διπλωματών μας» αλλά και για να «εξασφαλιστεί ακριβοδίκαιη ισορροπία» στη διπλωματική παρουσία των δύο κρατών, σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι διπλωμάτες υπό απέλαση-οι αμερικανικές αρχές παρέδωσαν ονομαστικό κατάλογο στην πρεσβεία της Κούβας στην Ουάσινγκτον-έχουν επτά ημέρες για να εγκαταλείψουν την αμερικανική επικράτεια, ωστόσο ουδείς εξ αυτών θα ανακηρυχθεί persona non grata, διευκρίνισε ανώτερο στέλεχος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.
Στην Αβάνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες χαρακτήρισε την απόφαση «αδικαιολόγητη, αστήρικτη και απαράδεκτη, όπως και το πρόσχημα που χρησιμοποιήθηκε για να υποστηριχθεί». «Με αυτές τις ενέργειες, που έχουν πολιτικά κίνητρα και είναι άσκεφτες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ευθύνεται για την τωρινή και πιθανόν τη μελλοντική επιδείνωση των διμερών σχέσεων», συνέχισε ο Ροντρίγκες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Ο Ροντρίγκες απέρριψε το μέτρο της Ουάσινγκτον «πριν να υπάρξουν αποτελέσματα των ερευνών ούτε αποδεικτικά στοιχεία για τα συμβάντα».
Πρόκειται για μια απόφαση «εξόχως πολιτική» επέμεινε ο κουβανός ΥΠΕΞ και προέτρεψε την αμερικανική κυβέρνηση «να πάψει να πολιτικοποιεί αυτό το ζήτημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μια ανεπιθύμητη κλιμάκωση (…) και περαιτέρω οπισθοδρόμηση στις διμερείς σχέσεις, που ήδη είχαν πληγεί από την ανακοίνωση της νέας πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ τον Ιούνιο», πρόσθεσε. Από τα τέλη του 2016 ως τον Αύγουστο 22 αμερικανοί διπλωμάτες, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, υπέστησαν σοβαρές βλάβες στην υγεία τους εξαιτίας των «επιθέσεων» που καταγγέλλει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: απώλεια ακοής, ζαλάδες, ναυτία και σε τουλάχιστον μία περίπτωση εγκεφαλική βλάβη. Ορισμένοι χρειάστηκε να επαναπατριστούν για να τους προσφερθούν φροντίδες. Επλήγησαν επίσης πέντε οικογένειες Καναδών.
Οι έρευνες δεν έχουν ακόμη οδηγήσει στην εύρεση των αιτίων, του modus operandi, ούτε των δραστών αυτών των «επιθέσεων», που φέρονται να έγιναν σε κατοικίες διπλωματών και σε ξενοδοχεία όπου σύχναζαν οι Αμερικανοί. Η Ουάσινγκτον είχε ήδη απελάσει τον Μάιο διακριτικά δύο κουβανούς διπλωμάτες εξαιτίας της υπόθεσης, που μοιάζει βγαλμένη από κατασκοπική ταινία, πριν καν αποκαλυφθεί, κάτι που συνέβη τον Αύγουστο.
Οι Αμερικανοί επίσημα δεν επιρρίπτουν την ευθύνη για τις «επιθέσεις» αυτές στην κυβέρνηση της Κούβας, αλλά καθιστούν υπεύθυνη την Αβάνα για την ασφάλεια των διπλωματών τους.