Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Η Ουγγαρία κάνει δημοψήφισμα για το προσφυγικό. Κίνδυνος διάλυσης της ΕΕ

Εκτός από την Αυστρία που θέλει αποφάσεις σε βαλκανικό επίπεδο αποκλείοντας όμως την Ελλάδα, τώρα και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, μιλώντας στη Βουλή ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησής του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το αν η Ουγγαρία θα δεχτεί την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για τη μετεγκατάσταση προσφύγων στα εδάφη της!

Έτσι, μετά τον φράκτη που ύψωσε στα σύνορα για να εμποδίσει τους πρόσφυγες να μπαίνουν σε ουγγρικό έδαφος, συνεχίζει να αντιτίθεται στην απόφαση των 28 Ευρωπαίων ηγετών για την μετεγκατάσταση προσφύγων βάσει ποσοστώσεων!

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η απόφαση για την υποχρεωτική μετεγκατάσταση βάσει της ποσόστωσης δεν μπορεί να αφαιρεθεί από τη Βουλή. Εκτός από το Κοινοβούλιο, κανείς άλλος δεν μπορεί να αποφασίσει» είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους και ανακοίνωσε ότι θα κάνει δημοψήφισμα αλλά δεν είπε πότε θα γίνει αυτό.

Όπως γνωστοποίησε, το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι: Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να καθορίσει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση βάσει της ποσόστωσης μη Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση της Βουλής;

«Δεν μπορούμε πάνω από τα κεφάλια των πολιτών, ενάντια στις επιθυμίες των ευρωπαίων πολιτών, να παίρνουμε αποφάσεις που αλλάζουν τις ζωές τους και τις ζωές των μελλοντικών γενεών» είπε ο Όρμπαν και πρόσθεσε πως «η ποσόστωση θα μπορούσε να ανασχεδιάσει την πολιτιστική και θρησκευτική ταυτότητα της Ευρώπης. Ούτε η Ευρώπη ούτε κανένα άλλο ευρωπαϊκό όργανο έχει τη δικαιοδοσία να το κάνει αυτό» είπε ο ακροδεξιός Ούγγρος πρωθυπουργός.

Όλα αυτά ενώ στις 7 Μαρτίου θα γίνει στις Βρυξέλλες νέα Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή και της Τουρκίας.

Τον περασμένο Σεπτέβριο η κυβέρνηση της Ουγγαρίας είχε απορρίψει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετεγκατάσταση 160.000 αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη της Ε.Ε. βάσει ποσόστωσης. Τον Δεκέμβιο δε, μαζί με τη Σλοβακία κατήγγειλαν το σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο στην Ουγγαρία θα έπρεπε να εγκατασταθούν 2.300 μετανάστες.

πληροφορίες από Guardian και newsit.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων