Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Τετρακίνητα οχήματα Χάμβι του ουγγρικού στρατού, οπλισμένα με πολυβόλα, εμφανίζουν κινητικότητα γύρω από τα σύνορα με τη Σερβία με ορισμένα να έχουν μπει σε χωράφια, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters.
Δεκάδες πρόσφυγες ενεπλάκησαν σε συμπλοκές στις οποίες κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της Ουγγαρίας και διείσδυσαν στο εσωτερικό της Ουγγαρίας.
«Οι μετανάστες παραβίασαν τον φράκτη που είχε τοποθετηθεί ατά μήκος δύο σημείων διέλευσης προς την Ουγγαρία, κατόπιν προχώρησαν, σε πλήρη ετοιμότητα να αντιπαρατεθούν με τις δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών, οι οποίες οπισθοχώρησαν για περίπου 50 μέτρα και απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων. Είκοσι Ούγγροι αστυνομικοί και δύο παιδιά τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία αφού μια ομάδα μεταναστών επιχείρησε να παραβιάσει τα σύνορα, γνωστοποίησε ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού της χώρας.», μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Μέχρι στιγμής 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και δύο παιδιά έχουν διακομιστεί με ασθενοφόρα (στο νοσοκομείο), τα οποία τραυματίστηκαν αφού τα πέταξαν πάνω από τον φράκτη ασφαλείας», ανέφερε ο σύμβουλος ασφαλείας, Γκιόργκι Μπάκοντι, μιλώντας σε κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ουγγαρίας και συμπλήρωσε ότι «Θα επιδιορθώσουμε οριστικά τον φράκτη, θα τον ενισχύσουμε και θα προστατεύσουμε την ασφάλεια της Ουγγαρίας με κάθε νόμιμο μέσο».
Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς κατηγόρησε τη Σερβία ότι δεν έχει προβεί σε οποιουδήποτε είδους συνεργασία σήμερα με την Ουγγαρία με στόχο τη διαχείριση της ροής των παράτυπων μεταναστών και προειδοποίησε ότι η ουγγρική αστυνομία δεν μπορεί να επιτρέψει σε κανένα μετανάστη να εισέλθει σε ουγγρικό έδαφος.
Το Ευρωκοινοβούλιο, όπως επισημαίνει το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα θέσει σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σε ψηφοφορία την πρόταση της Επιτροπής για μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων. Αυτό που πιθανόν δεν έχουν κατανοήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι οι εκατοντάδες μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στα σύνορα Ουγγαρίας και Σερβίας αποτελούν μία ανθρωπιστική αλλά και δημόσιας ασφάλειας βόμβα. Μπορούν να αποτελέσουν αφορμή ακόμη και για σοβαρά διπλωματικά επεισόδια προσεχώς.