Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός,
Η Ουκρανία πληρώνει ακριβά τον πόλεμο με τους αυτονομιστές. Ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιάρσενιουκ δεν χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει τη δέσμευση της κυβέρνησής του για πολύ σκληρές μεταρρυθμίσεις, ενώ η χώρα αναζητά εναγωνίως διεθνείς δανειστές για να υποστηριχθεί η Ουκρανία που βρίσκεται μπροστά στην πιθανότητα της χρεωκοπίας.
Σύνοδο διεθνών δανειστών ζητά ο Γιάτσενιουκ για να συζητηθεί η ανάγκη της Ουκρανίας για κεφάλαια διάσωσης. «Για να επιβιώσουμε, για να αποτραπεί η χρεοκοπία, χρειαζόμαστε μια διεθνή σύνοδο δωρητών και τη βοήθεια των δυτικών εταίρων μας για την υιοθέτηση ενός σχεδίου ανάκαμψης της Ουκρανίας» ήταν η δήλωσή του. Παράλληλα έκανε αναφορά στα στοιχεία δημοσιεύματος των financial times όπου σημειώνεται ότι εκπρόσωποι του ΔΝΤ αναμένονται στη χώρα για να συζητήσουν για πακέτο ύψους 17 δισεκατομμυρίων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν πρωτίστως για την τρύπα στην οικονομία που ανέρχεται στα 15 δις.
Ουσιαστικά η Ουκρανία θα περάσει σε ένα πρόγραμμα fast truck αλά ελληνικά, στα πλαίσια του οποίου σύμφωνα με το skai.gr αναμένεται αναμόρφωση του φορολογικού, αύξηση τιμολογίων ενέργειας και αθρόες ιδιωτικοποιήσεις.
Οι Ουκρανοί σύντομα θα καταλάβουν ότι βρίσκονται πλέον για τα καλά εγκλωβισμένοι μεταξύ τριών πολύ πιεστικών παραγόντων. Από τη μία η Ρωσία με την οποία οι σχέσεις είναι ιδιαίτερα τεταμένες και τα χρέη για το φυσικό της αέριο μεγάλα, από την άλλη οι ‘δυτικοί φίλοι’ οι οποίοι για να βοηθήσουν την οικονομία της χώρας θα επιβάλουν τις αλλαγές που επιθυμούν σε πολιτικό, εργασιακό και οικονομικό επίπεδο αλλά και θα διαμορφώσουν ένα εξαιρετικά ‘φιλόξενο’ περιβάλλον για τις δυτικές επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην Ουκρανία, με ό,τι κόστος μπορεί αυτό να έχει για την ποιότητα της ζωής των πολιτών. Ο τρίτος παράγοντας πίεσης είναι φυσικά οι αυτονομιστές και τα τεράστια κόστη που είχε ο μέχρι τώρα πόλεμος εναντίων τους. Στα κόστη αυτά δεν περιλαμβάνονται μόνο τα έξοδα των στρατιωτικών επιχειρήσεων αλλά και το κλείσιμο πολύτιμων για την εθνική οικονομία μονάδων χαλυβουργίας και εξόρυξης άνθρακα στα ανατολικά της χώρας.