Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Δεν αποδέχονται το τροφείο των 6 ευρώ, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι οποίοι μάλιστα θεωρούν ότι τους εκθέτει και ζητούν από τον υπουργό να το παραχωρήσει στους «αδύνατους οικονομικά συμπολίτες μας».
Η περήφανη απάντηση των εργαζομένων στη ΔΕΗ έρχεται να ξεμπροστιάσει όλους εκείνους που χρησιμοποιώντας το ιδεολόγημα των τεμπέληδων δημοσίων υπαλλήλων και του συνδικαλισμού ως πηγή των προβλημάτων στη χώρα. Παράλληλα όμως έρχεται και να ελέγξει την αριστερή ηγεσία του υπουργείου για τις προεκλογικές της δεσμεύσεις σε σχέση με την ανασυγκρότηση της ΔΕΗ και την θεμελίωση του κοινωνικού της χαρακτήρα.
Το εξαιρετικό παράδειγμα των εργαζόμενων στη ΔΕΗ που δείχνει μια πολιτική ωριμότητα πολύ παραπάνω από τους περισσότερους πολιτικούς και συνδικαλιστές, βάζει στην άκρη συντεχνιακά συμφέροντα και ζητά το συνολικό ποσό των 30 εκατομμυρίων που προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση, για την ημερήσια αύξηση των 6 ευρώ να παραχωρηθεί σε αναξιοπαθούντες από την οικονομική κρίση.
Θα διαμηνύσουν όμως και στον κ. Λαφαζάνη, υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ότι «Δεν θέλουμε αυξήσεις, αλλά την άμεση πρόσληψη τεχνικού και διοικητικού προσωπικού ώστε η ΔΕΗ να περπατήσει με τους δικούς της ανθρώπους και όχι με τους εργολάβους», ελέγχοντάς τον ουσιαστικά στην καρδιά της πολιτικής θέσης της αριστεράς που υποτίθεται ότι δεν θεωρεί λύση την παροχολογία αλλά την παροχή αξιοπρεπούς εργασίας.
Στο ρεπορτάζ του Δημήτρη Βάλλα για το eleftheria.gr, οι εργαζόμενοι με τους οποίους συνομίλησε του εξήγησαν ότι ήδη έχουν μοιραστεί περί τα «400 εκατομμύρια ευρώ σε όλη την Ελλάδα για έργα στους εργολάβους εκ των οποίων 5,2 εκ. αφορούν τη Λάρισα και 4,8 εκατομμύρια το Βόλο. Όμως δεν υπάρχουν έργα για να γίνουν και για αυτά αν προσλαμβάνονταν για τη Λάρισα μόνο 10 τεχνικοί, το κόστος θα είχε μειωθεί στα μισά.»
Παράλληλα λοιπόν με τις ιδεολογίες περί συνδικαλιστών, οι εργαζόμενοι βάζουν στον τοίχο και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του outsoursing, δηλαδή της παραχόρησης υπηρεσιών από εξωτερικούς συνεργάτες-εταιρίες-εργολάβους καταδεικνύοντας και το ασύμφορο κόστος αυτών.
Καταλήγουν δε στην απαίτηση να παραιτηθούν όλες οι διοικήσει της ΔΕΗ-ΑΕ (δηλαδή των οργανισμών ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ) «ώστε να αποκτήσει η ΔΕΗ το κοινωνικό της πρόσωπο και να απαγκιστρωθεί από τους μνημονιακούς νόμους».