Με την απονομή των τριών πρώτων βραβείων ολοκληρώθηκε χθες η διοργάνωση του μαραθώνιου ιδεών για εφαρμογές web και κινητών με σκοπό τη βελτίωση της ζωής στην πόλη, HackaΤhess. Νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα naviDeck των Φώτη Δημανίδη, Μόδεστου Καφφέ και Θεόδωρου Πλουμή, οι οποίοι δημιούργησαν την πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων Open Datasets και παρέλαβαν το έπαθλο των 3.000 ευρώ. Πρόκειται για μία εφαρμογή που επιτρέπει στον κάθε πολίτη να λαμβάνει πληροφορίες για ζητήματα, όπως για θέσεις πάρκινγκ ή για τις θέσεις των μουσείων και των σχολείων, ενώ επιπλέον οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να λάβουν αυτά τα δεδομένα, να τα διαχειριστούν και να φτιάξουν μία άλλη εφαρμογή.
Πριν από περίπου δύο μήνες, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας και την Ερευνητική Μονάδα URENIO, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσκάλεσε τους προγραμματιστές της πόλης να συμμετάσχουν σε έναν μαραθώνιο ανάπτυξης εφαρμογών (hackathon) με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του Δήμου αλλά και της πόλης. Οι συμμετέχοντες στο hackathon κλήθηκαν να εστιάσουν σε οποιοδήποτε από τα κρίσιμα θέματα που βελτιώνουν τη λειτουργία της πόλης: μεταφορές, ενέργεια, διατροφή, ύδρευση, κτίρια, υποδομές, διακυβέρνηση, κ.λπ., αξιοποιώντας τις ιδέες των πολιτών για νέες ψηφιακές εφαρμογές που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Εφαρμογές για τη Θεσσαλονίκη», όπως επίσης και τα ανοιχτά δεδομένα που διαθέτει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Δουλεύοντας επί 32 ώρες συνεχόμενα, σε ομάδες από ένα έως τρία άτομα, οι νέοι προγραμματιστές σχεδίασαν τις εφαρμογές, τις οποίες παρουσίασαν την περασμένη Κυριακή ενώπιον της κριτικής επιτροπής.
Όπως ανέφερε ως μέλος της επιτροπής ο καθηγητής Αστικής Ανάπτυξης και Πολιτικής Καινοτομίας και διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας URENIO Νίκος Κομνηνός, εφαρμόστηκε τυφλό σύστημα αξιολόγησης, με 16 κριτήρια, τα οποία είχαν διαφορετικό συντελεστή βαρύτητας και μερικά από τα οποία ήταν η καινοτομία, η τεχνική αρτιότητα, η ολοκλήρωση της εφαρμογής, η χρήση οντολογιών και η χρήση των δεδομένων.
Το 2ο βραβείο μαζί με το χρηματικό έπαθλο των 2,000 ευρώ απέσπασε η ομάδα Meerkat των Κώστα Μυλωνάκη και Δημήτρη Φλώρου για την εφαρμογή Aeneas, η οποία αφορά ηλικιωμένους, ευπαθείς ομάδες και άτομα που χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση, καθώς μέσω της πλατφόρμας, οι συγγενείς τους μπορούν να βλέπουν συνεχώς τη θέση του ηλικιωμένου και βασικές ζωτικές ενδείξεις.
Το 3ο βραβείο, που κέρδισε 1,000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ομάδα CodePendancy των Κώστογλου Κωνσταντίνου και Στίκα Μάριο για την εφαρμογή Open Culture Project, που έχει ως στόχο να εμπλουτίζει με περαιτέρω πληροφορίες τα ήδη υπάρχοντα πολιτιστικά δεδομένα.
Χασδάι Καπόν: Στόχος η άμεση τελειοποίηση και λειτουργία όλων των εφαρμογών
Την ανάπτυξη και λειτουργία όλων των εφαρμογών που παρουσιάστηκαν δεσμεύθηκε ότι θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης διά στόματος του αντιδήμαρχου οικονομικών και ανάπτυξης Χασδάι Καπόν. «Αποφασίσαμε να μαζέψουμε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν, ανεξάρτητα να βραβεύθηκαν ή όχι, και να φτιάξουμε μία “ομπρέλα” κάτω από το Πανεπιστήμιο, όπου θα τους αναθέσουμε να τελειοποιήσουν τις εφαρμογές και να τις θέσουμε σε λειτουργία επ’ ωφελεία των δημοτών και της πόλης», τόνισε ο κ. Καπόν, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που θα υλοποιηθεί άμεσα.
Στην απονομή παρευρέθηκε ο Ταξίαρχος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανόλης Σφακιανάκης, ο οποίο απηύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας τη σημασία της πρωτοβουλίας του δήμου Θεσσαλονίκης. «Στο HackaThess είδαμε νέους ανθρώπους να μπαίνουν στο στίβο της επιχειρηματικότητας μέσα από την έρευνα και πιστεύω ότι τέτοιες πρωτοβουλίες και σε άλλους δήμους θα ήταν ό, τι καλύτερο», υπογράμμισε ο κ. Σφακιανάκης.
Τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού παρουσίασαν ο καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών Α.Π.Θ. και πρόεδρος του OKFN GREECE Χαράλαμπος Μπράτσας και ο dr. Παναγιώτης Τσαρχόπουλος από την ερευνητική μονάδα URENIO.
Περισσότερα για τις εφαρμογές, τη διοργάνωση και τους νικητές στο http://hackathess.eu/