Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Όπως είναι φυσιολογικό από τον τίτλο και μόνο κάποιος μπορεί να καταλάβει πως το ενδεχόμενο μίας πιθανής εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό πλήγμα στις αξίες και τα ιδανικά της «ενωμένης» Ευρώπης.
Οι οποίες επιπτώσεις θα δημιουργούνταν σίγουρα δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε απόλυτο βαθμό, όμως με μία πρώτη ματιά αυτές θα είχαν ένα έντονο αντίκτυπο τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι όποιες μεταβολές θα επηρεάζονταν από την νέα σχέση που θα υπήρχα μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας.
Η πολιτική διάσταση ενός Βrexit
Όπως ανέφερα και πιο πάνω, για να φθάσει στο σημείο η Βρετανία να θέσει σε δημοψήφισμα προς τον βρετανικό λαό το αν επιθυμεί η όχι να αποτελεί μέλος της ΕΕ, είναι από μόνο του σοκαριστικό αλλά και συνάμα εντελώς ιστορικό. Ιστορικό, γιατί θα είναι (σε περίπτωση επικράτησης του όχι) η πρώτη φορά που ένα κράτος αποχωρεί από την ΕΕ. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως στις ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ δεν αναφέρεται πουθενά κανένα σημείο για έξοδο χώρας κάτι που συνηγορεί στην διαιώνιση της ανασφάλειας και της αγωνίας και εκ μέρους της Ευρώπης.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Ευρώπη αναμένεται να δεχθεί καίρια χτυπήματα σε πολλούς και διάφορους τομείς που κυρίως εστιάζονται στο οικονομικό σκέλος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε το οικονομικό σκέλος να αποτελέσει ανάχωμα στα σχέσεις μεταβεί ΕΕ και Βρετανίας.
Αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν πως το σενάριο μιας ανταγωνιστικής Βρετανίας εκτός ΕΕ θα μπορούσε να συμπαρασύρει την ΕΕ τόσο σε πιο φιλελεύθερες πολιτικές όσο και στην δημιουργία πιο φιλικού επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Για να κάνω σε αυτό το σημείο και τον συνήγορο του διαβόλου, ακόμη και στην περίπτωση που οι σχέσεις μεταξύ των δύο ολισθήσουν σε παράξενα, δύσβατα και ανεξερεύνητα μονοπάτια, προσωπικά θεωρώ αρκετά δύσκολο το City of London να χάσει το κύρος και την αυτοδυναμία του στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Η οικονομική διάσταση ενός Βrexit
Το φλέγον ζήτημα και ίσως και το πιο ακανθώδες προφανώς είναι και αυτό στο οποίο εμπλέκονται χρήματα και συμφέροντα. Με αυτήν την λογική η οικονομική αποτίμηση μίας πιθανής εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να έχει ποικίλα και αξιοσημείωτα αποτελέσματα.
Αρχικά, το Ηνωμένο βασίλειο, θα είχε την δυνατότητα σε ένα ενδεχόμενο συναινετικού διαζύγιο, να συνάψει εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ. Πρόκειται για ένα πλάνο αρκετά φιλόδοξο με πολλές δυσκολίες που όμως σύμφωνα με αρκετούς εκτιμητές αν επιτευχθεί λογικά θα αποδώσει καρπούς, κυρίως με την τεράστια εξάπλωση του εμπορίου της Βρετανίας και σε περιοχές εκτός ΕΕ, όπου πλέον υπάγονται σε περιορισμούς αυξάνοντας και μεγεθύνοντας το ΑΕΠ της σε τεράστιο βαθμό.
Επιπροσθέτως σε περίπτωση που το διαζύγιο δεν ήταν συναινετικό (και αναφέρομαι στο ενδεχόμενο να υπάρξουν προθέσεις ρεβανσισμού από τα άλλα κράτη) σύμφωνα με τα όσα εγώ προσωπικά θεωρώ, η ΕΕ θα κωλυσιεργούσε και αν ήταν αυτό δυνατό θα σαμποτάριζε μελλοντικές οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες με την Βρετανία. Σε αυτήν την περίπτωση και αντιστρόφως ανάλογα με τα προαναφερόμενα τα επίπεδα του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασίλειου, λογικά θα σημειώσουν κατακόρυφη πτώση.
Εν κατακλείδι, το συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι πως εάν η Βρετανία αποφασίσει να αποχωρήσει από την ΕΕ τότε είτε αυτή θα έχει ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου σχετικά με τη βιωσιμότητα και πορεία της ενοποίησης που λαμβάνει χώρα στην ΕΕ, είτε θα αποτελέσει σοβαρό επί του πρακτέου παράδειγμα του πως η ΕΕ μπορεί να αντεπεξέλθει και μετά την έξοδο και απομάκρυνση από τους κόλπους της ενός κράτους μέλους.