Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία προειδοποιεί για τρομοκρατικές απειλές

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τους αμερικανούς πολίτες στην Τουρκία την Τρίτη για “αξιόπιστες” τρομοκρατικές απειλές σε τουριστικές περιοχές της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει πληγεί από τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας ήδη αυτό από την αρχή του χρόνου, με πιο πρόσφατη αυτή στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα. Δύο από αυτές τις επιθέσεις έχουν αποδοθεί στο ισλαμικό κράτος, ενώ Κούρδοι μαχητές έχουν αναλάβει την ευθύνη για τις άλλες δύο.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να λαμβάνει αξιόπιστες ενδείξεις ότι οι τρομοκρατικές ομάδες αναζητούν ευκαιρίες να επιτεθούν σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε όλη την Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα σε μια δήλωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους πολίτες των ΗΠΑ.

«Οι ξένοι τουρίστες στην Τουρκία έχουν καταστεί στόχοι ρητά από τις τρομοκρατικές οργανώσεις», συμπλήρωνε η ανακοίνωση της πρεσβείας, η οποία έλαβε τον χαρακτήρα “μηνύματος έκτακτης ανάγκης”.

Κατά την επίθεση του περασμένου μήνα στην κεντρική εμπορική περιοχή της Κωνσταντινούπολης σκοτώθηκαν τρεις Ισραηλινοί, δύο από τους οποίους κατείχαν διπλή υπηκοότητα μαζί με αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και ένας Ιρανός. Σε προηγούμενη επίθεση στο ιστορικό κέντρο της πόλης, τον Ιανουάριο σκοτώθηκαν 12 Γερμανοί τουρίστες.

Κατά γενική παραδοχή η Τουρκία αντιμετωπίζει πολλαπλές απειλές στον τομέα της ασφάλειας. Ας μην παραλειφθεί βέβαια το γεγονός ότι ως μέρος του υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμού μάχεται το ισλαμικό κράτος στη γειτονική Συρία και το Ιράκ, κι αυτό επιδεινώνει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση. Παράλληλα, η Άγκυρα βρίσκεται σε διένεξη με τους Κούρδους μαχητές στη νοτιοανατολική της περιφέρεια, όπου η δύο και πλέον ετών κατάπαυση του πυρός κατέρρευσε τον περασμένο Ιούλιο, προκαλώντας το ξέσπασμα του χειρότερου κύκλου βίας από το 1990.

Πηγή: Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων