Στην Αθήνα βρίσκονται από χθες το απόγευμα οι επικεφαλής του κουαρτέτου που αναμένεται σήμερα να συναντηθούν με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη. Για σήμερα είναι επίσης προγραμματισμένη και συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).
Στην ατζέντα των συζητήσεων των υπουργών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών είναι τα «κόκκινα» δάνεια και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ζήτημα που συνδέεται πλέον ανοιχτά με την εκταμίευση όχι μόνο της δόσης των 2 δισ. ευρώ, αλλά και με τα 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το θέμα πάντως δείχνει να βρίσκεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε τροχιά σύγκλισης με τους εταίρους ώστε μέσα στα επόμενα 24ωρα να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της αξιολόγησης και να εκταμιευτούν τα 10+2 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την απίστευτη δήλωση πως «είμαστε θύματα της δικής μας επιτυχίας» προχώρησε χθες και σε μια αισιόδοξη πρόγνωση για την επιστροφή της χώρας στις αγορές.
Η Ελλάδα σκοπεύει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το δεύτερο μισό του 2016, είπε στο Ρόιτερς ο Έλληνας υπουργός. Η χώρα δεν έχει εκδόσει ομόλογα για ιδιώτες επενδυτές από τον Ιούλιο του 2014.
Επίσης, μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης στο Λονδίνο, ο Τσακαλώτος είπε ότι είχε συναντηθεί επίσης με διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου χθες για να συζητήσει διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και μια πιθανή επιστροφή στις αγορές. “‘Ήταν ένα γενικά συνολικό θέμα του οδικού χάρτη της ελληνικής οικονομίας, πώς πάει η ανακεφαλαίωση [των τραπεζών] και πότε περιμένουμε να επιστρέψουμε στις αγορές, και τα λοιπά,” είπε. “Υπάρχουν, ασφαλώς, πολλοί επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν αλλά τους φοβίζει η έξοδος της Ελλάδας [από το ευρώ] καθώς και ότι το πρόγραμμα μπορεί να μην πετύχει,” πρόσθεσε.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι αμφιβάλλει ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους τους αμέσως επόμενους μήνες, αλλά ότι η ελάφρυνση είναι καθοριστικής σημασίας για να επιστρέψουν οι επενδυτές. “Δεν θα φτάσουμε σε συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους πριν τα Χριστούγεννα,” επεσήμανε ο Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι “είναι απολύτως αναγκαίο να ανοίξει ο δρόμος ώστε να καταλάβει ο κόσμος ότι οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν για επτά, οκτώ, ή εννιά χρόνια.”
Η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνει περιόδους χάριτος, όπου δεν πληρώνονται τόκοι για 15 με 20 χρόνια, ώστε να βελτιωθούν τα οικονομικά της Ελλάδας και να ενθαρρυνθούν οι μακροχρόνιες επενδύσεις από ιδιωτικούς επενδυτές. “‘Όταν υπάρχει καλή θέληση, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα,” κατέληξε.