Σε κατάθεση των όπλων κάλεσε την περασμένη Κυριακή τους Κούρδους αντάρτες ο έγκλειστος ηγέτης τους, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, απευθύνοντας την ίδια στιγμή κάλεσμα για έκτακτο συνέδριο, με στόχο την ανάληψη εκλογικής, πλέον, δράσης από το κίνημα.
Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, τις ιστορικές δηλώσεις Οτσαλάν καλωσόρισε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι το ΡΚΚ έχει αθετήσει κατά το παρελθόν ανάλογες δεσμεύσεις. Μάλιστα, η εμφάνιση του βουλευτή του κουρδικού HDP Σίρι Σουρέιγια Οντέρ στην τουρκική τηλεόραση την περασμένη εβδομάδα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντογκάν, σηματοδότησε την πρώτη φορά που η Αγκυρα επέτρεπε σε Κούρδο βουλευτή να μεταφέρει μήνυμα του Οτσαλάν στον τουρκικό λαό, σε απευθείας σύνδεση και με τη συνοδεία ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων.
Η δήλωση Οτσαλάν περιλαμβάνει συμφωνία-πλαίσιο 10 σημείων για την οριστική επίλυση του κουρδικού ζητήματος, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η ψήφιση νέου συντάγματος. Με τη θέση αυτή συμφωνεί και ο πρόεδρος Ερντογάν, ως μέρος της προσπάθειάς του να ωθήσει τη χώρα προς την προεδρική δημοκρατία. Η προεδρική φιλοδοξία, όμως, θα πραγματοποιηθεί μόνον εφόσον το ΑΚΡ πετύχει συντριπτική εκλογική νίκη στις 7 Ιουνίου.
Αντιπροσωπείες βουλευτών του HDP πραγματοποίησαν πρόσφατα επισκέψεις στη φυλακή του Ιμραλί, τόπο κράτησης του Οτσαλάν, καθώς και στο όρος Καντίλ του βορείου Ιράκ, την επιχειρησιακή έδρα του ΡΚΚ, για τον συντονισμό των διαπραγματεύσεων. Το HDP ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να κατέβει τον Ιούνιο ως ενιαίο κόμμα, εγκαταλείποντας την παρούσα τακτική του, να κατεβάζει ανεξάρτητους βουλευτές σε «ευνοϊκές» περιφέρειες. Η κίνηση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν στο κόμμα το αναγκαίο ποσοστό του 10% για κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, όπως αναφέρει η τουρκική Hurriyet. Αν το HDP αποτύχει να εισέλθει στην Εθνοσυνέλευση, οι ψήφοι του θα διαμοιρασθούν στα πρώτα κόμματα, ενισχύοντας την παρουσία του ΑΚΡ.
Σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τα εκλογικά του ποσοστά, το HDP επιδιώκει τώρα να συνάψει συμμαχία με την τουρκική ριζοσπαστική αριστερά, παρότι οι πάγιες θέσεις των σχηματισμών αυτών αποκλείουν διαρρήδην κάθε συμφωνία με την κυβέρνηση Ερντογάν. Ο αντιπρόεδρος του κουρδικού κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, είχε πρόσφατα συναντήσεις με εξωκοινοβουλευτικά σοσιαλιστικά κόμματα, με οργανώσεις της αριστεράς καθώς και με εκπροσώπους της μειονοτικής κοινότητας των Αλεβιτών. Το HDP ελπίζει επίσης σε σύμπλευση με ορισμένες φράξιες του κεμαλικού CHP, που έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους με την αναποτελεσματικότητα της ηγεσίας του κόμματος υπό τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Την ίδια στιγμή, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης MHP κατηγόρησε –όπως ήταν φυσικό– την κυβέρνηση για προδοσία.
Με «εκκωφαντική σιγή» υποδέχθηκε την έκκληση Οτσαλάν ο κουρδικός πληθυσμός στο Ντιγιαρμπακίρ και σε άλλες πόλεις της ΝΑ Τουρκίας, αποδεικνύοντας ότι η καχυποψία συνεχίζει να κυριαρχεί και ότι ο δρόμος προς την ειρήνη αναμένεται ακόμη μακρύς.