Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Φούντωσε το τριήμερο της αποκριάς η κριτική απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Στο άρθρο μου, την Παρασκευή είχα αναπτύξει τις δύο λανθασμένες απόψεις – εκείνη που μιλά για σπουδαίες νίκες και εκείνη που βλέπει απλώς χαμένο χρόνο – πριν ακόμη τη λήξη του τελευταίου eurogoup. Μετά και από τη συμφωνία που ομολογουμένως έδωσε μια τετράμηνη ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση άρχισε και η εσωτερική κριτική η οποία μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες βραχυπρόθεσμα για το δύσκολο έργο της κυβέρνησης.
Ανεξάρτητα από την ορθότητα των επιχειρημάτων αυτής της κριτικής πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κριθεί μόνο για την διακυβέρνησή του. Θα κριθεί και για την ωριμότητα που απαιτείται για να είναι κυβερνητικό κόμμα. Αυτή η ωριμότητα προϋποθέτει η εσωτερική κριτική να γίνεται με υπευθυνότητα. Τέτοια υπευθυνότητα δεν έχουν επιδείξει όλοι αυτές τις κρίσιμες ώρες, πράγμα που με φοβίζει για το πώς θα πράξουν τις κρισιμότερες στιγμές που θα έρθουν.
Ποια είναι όμως υπεύθυνη κριτική; Είναι η κριτική που παράλληλα με την κατάδειξη κακών κειμένων στους πρόσφατους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, έχει να προτείνει και την εναλλακτική στάση που θα έπρεπε να έχει κρατήσει. Και αν μέρος αυτής της κριτικής είναι η σημείωση ότι οι έλληνες ψήφισαν για την κατάργηση της Τρόικας και των μνημονίων στις 25 Ιανουαρίου, κάτι που σύμφωνα με τον Μανώλη Γλέζο δεν έκανε η κυβέρνηση, πρέπει να μην ξεχνάμε ότι μέρος των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης ήταν και η πολιτική της μη ρήξης. Αν λοιπόν η εναλλακτική για τον Βαρουφάκη ήταν κάποιο αντίστοιχο αυτού που ο Πάνος Καμμένος ανέφερε θυμίζοντας το Κούγκι, τότε, η στάση του τελικά ήταν πιο πιστή στις προεκλογικές δεσμεύσεις.
Να ξεκαθαρίσω βέβαια ότι το άρθρο αυτό γράφεται πριν μάθουμε την αντίδραση των εταίρων στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θα δεσμευτεί απέναντι στους πιστωτές. Ωστόσο αυτό που πλέον γίνεται ολοένα και πιο βέβαιο είναι ότι πλέον τα μέλη του eurogroup οδεύουν προς μια σύνθεση. Οπότε η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις είναι πολύ πιθανό ότι θα γίνει δεκτή και θα προκύψει συμφωνία. Εδώ ακριβώς εμπίπτει και η ξεκάθαρη δήλωση Μοσκοβισί, για να πάψουμε επιτέλους να μιλάμε για Grexit, αφού αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι, πληγώνει διαρκώς τις προσπάθειες αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης.