Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Η «Πρώτη Ανάσταση» στη Σμύρνη…

Το μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού στάλθηκε στην Σμύρνη και σε όλη την Ιωνία σήμερα γύρω στις 12 το μεσημέρι από τον ιστορικό και ανακαινισμένο ναό του Αγίου Βουκόλου.

Ο αρχιμανδρίτης Οικουμενικού Θρόνου Κύριλλος Συκής σκορπούσε στον ναό φύλλα δάφνης, σύμβολο της νίκης του Χριστού επί του θανάτου. Ο ναός σείστηκε από τους κρότους, που προκάλεσαν οι πιστοί χτυπώντας τα καθίσματα. Είναι ένα έθιμο, που παραπέμπει σημειολογικά στην Ευαγγελική περικοπή της Ανάστασης « και σεισμός εγένετο μέγας».

Η «Πρώτη Ανάσταση» τελείται το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και ακολουθεί η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων.

Για πρώτη φορά, από το 1922, έψαλλαν τις τρεις στάσεις των Εγκωμίων: « Η ζωὴ εν τάφῳ», «Άξιον εστί» και «Αι γενεαί πάσαι».

Ακολούθησε η περιφορά του Επιταφίου στον περίβολο του ναού του Αγίου Βουκόλου και σε σοκάκια γύρω από αυτόν, στην περιοχή Μπασμανέ.

Tα μεσάνυχτα στον Άγιο Βουκόλο έγινε πανηγυρικά η Λειτουργία της Αναστάσεως και το πρωί ο Εσπερινός της Αγάπης.

Σημαντική ήταν οι συμβολή στις ακολουθίες των ιεροψαλτών από την Αθήνα, Παναγιώτη Παπά και Καλλιακμάνη Δημήτρη. Τους βοήθησε και η κυρία Ελπίδα από την Μυτιλήνη, η οποία συμπαραστέκεται εθελοντικά στο έργο της Ορθόδοξης κοινότητας Σμύρνης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων