Γράφει η Πηνελόπη Μητρούλια
Την πώληση του 49% του ΔΕΣΦΑ στην Αζέρικη Socar με παράλληλη εκχώρηση του μάνατζμεντ φαίνεται ότι προκρίνει η κυβέρνηση.
Το νέο σχήμα που όλα δείχνουν ότι μπορεί να γίνει ανεκτό από τον υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, απαντάει ταυτόχρονα στις ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί παραβίασης των κανόνων του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου που απαγορεύει την μεταβίβαση ευρωπαϊκών δικτύων σε εταιρίες τρίτων χωρών.
Αυτό είναι ο λόγος άλλωστε που η μεταβίβαση του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar, έχει μπλοκαριστεί εδώ και ενάμιση χρόνο από την Ευρωπαική Επιτροπή.
Οι Βρυξέλλες, έχουν αντιπροτείνει τη μείωση του ποσοστού της Socar στο ΔΕΣΦΑ και έχουν ζητήσει από τους Αζέρους να διαθέσουν ένα τμήμα του πακέτου σε ευρωπαϊκή εταιρία. Έτσι η λύση στην υπόθεση φαίνεται ότι είναι το σχήμα «49% συν μάνατζμεντ», για την οποία άλλωστε είχε προϊδεάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη όταν δήλωσε ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις στην υπόθεση του ΔΕΣΦΑ.
Μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιριών που έχουν ενδιαφερθεί να αγοράσουν μερίδιο στον ΔΕΣΦΑ είναι η βελγική Fluxys (Διαχειριστής του Βελγικού Συστήματος Αερίου). Μάλιστα ο κ. Λαφαζάνης συναντήθηκε πρόσφατα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fluxys κ. Walter Peeraer.
Όπως ανακοινώθηκε, οι δυο άνδρες συνομίλησαν για τον αγωγό ΤΑΡ, στον οποίο η Fluxys είναι μέτοχος με 19%, ωστόσο αν ο βελγικός Διαχειριστής του Συστήματος Αερίου εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τον ΔΕΣΦΑ, δεν αποκλείεται να υπήρξε συζήτηση και για το θέμα αυτό.
Θα έχει μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον πάντως, εάν η πρώτη αποκρατικοποίηση που θα κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εντάσσεται στο σκληρό πυρήνα των αρμοδιοτήτων του Παναγιώτη Λαφαζάνη.