Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Η πυρηνική απειλή παραμένει ζωντανή

Η διεθνής οικονομική κρίση και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει από τη μια άκρη του πλανήτη στην άλλη, έχει γίνει αιτία να εξαφανιστούν από το προσκήνιο μια σειρά από κίνδυνοι που απειλούν τη σταθερότητα ακόμη και αυτή την ύπαρξη του πλανήτη.

Ένας εξ αυτών των κινδύνων είναι και αυτός του πυρηνικού ολέθρου, που κάποτε βρίσκονταν στην κορυφή του ραντάρ της διεθνούς κοινότητας, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Παρόλα αυτά συνεχίζει να αποτελεί ένα πάρα πολύ σοβαρό κίνδυνο, ο οποίος μπορεί να τινάζει στον αέρα όλο τον πλανήτη από μια ασήμαντη αιτία.

Απόδειξη για αυτό η πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε, κόντρα στους διεθνείς κανόνες, το απολυταρχικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας. Μια δοκιμή η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ακόμα και από παραδοσιακούς συμμάχους της όπως η Κίνα, η οποία κάλεσε εσπευσμένα τον πρέσβη της Κίνας στο Πεκίνο και προέβη σε έντονη διαμαρτυρία.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτήρισε τη δοκιμή «εξαιρετικά προκλητική ενέργεια», η οποία θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή, ζητώντας νέες διεθνείς κυρώσεις εναντίον της Β. Κορέας.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Β. Κορέας δήλωσε ότι η δοκιμή αποτέλεσε απάντηση στην αμερικανική εχθρότητα, σημειώνοντας ότι επρόκειτο και για μια μετριοπαθή απάντηση έναντι της Ουάσινγκτον. Μάλιστα, απείλησε με πιο έντονες ενέργειες εάν η Ουάσινγκτον δεν αλλάξει στάση.

Το ίδιο έντονες ήταν και οι αντιδράσεις από την Ιαπωνία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τη Ρωσία.

Η τρίτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας αποτελεί μια προσβολή και φέρνει σε δύσκολη θέση το Πεκίνο, με δεδομένο ότι η Κίνα είναι στην ουσία ο μοναδικός σύμμαχος που έχει απομείνει στην Πνόμ Γιάνγκ.

Επίσης, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ενέργεια αυτή έγινε σε μια στιγμή που υπάρχουν νέες ηγεσίες, στην Ιαπωνία και την Κίνα, και ο Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται στην αρχή της δεύτερης θητείας του.

Ένα είναι σίγουρο, οι εφιάλτες από το παρελθόν συνεχίζουν να υπάρχουν, άσχετα εάν η παγκόσμια οικονομική κρίση και η εξαθλίωση που έχει δημιουργήσει τους έχει αποσύρει από το κέντρο της προσοχής. Το φυτίλι δεν αργεί να ανάψει από ένα τυχαίο γεγονός που θα οδηγήσει τον πλανήτη στην κόλαση.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων