Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, 2022

Η Ροζέτα στέλνει τις πρώτες φωτογραφίες από κομήτη! (ΦΩΤΟ)

Μια ιστορική στιγμή για τις προσπάθειες δεκαετιών του ανθρωπίνου γένους να εξερευνήσει το διάστημα έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης όταν το ευρωπαϊκό ρομπότ Philae (Φίλαε) της αποστολής «Ροζέτα» της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), προσεδαφίστηκε με ασφάλεια στον κομήτη 69P/Churyumov-Gerasimenko.

Πολλά μέρη για προσεδάφιση είχαν αναγνωριστεί και εξεταστεί για την προσεδάφιση του Philae στον κομήτη. Όμως τώρα, έπειτα από σχεδόν 24 ώρες πάνω στο ουράνιο σώμα, το Philae θα είναι το πρώτο μηχάνημα στην ιστορία, το οποίο θα μπορέσει να κάνει τομογραφία του κομήτη, ενώ θα μπορέσει να επιβεβαιώσει ή να καταρρίψει την ύπαρξη μαγνητικού πεδίου. Το έδαφος γύρω από το Philae έχει ήδη αναλυθεί, ενώ οι εικόνες που έχει πάρει με τις κάμερές του το probe, ήδη κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου, ενώ πολλές δεν έχουν ακόμη τροποποιηθεί με τρόπο που θα επιτρέπει να φαίνονται με λεπτομέρειες, κοντράστ και φως σε High Definition.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες είναι ότι το ρομπότ έχει βρεθεί στη σκιά. Οι ηλιακοί συλλέκτες του, από τους οποίους θα τροφοδοτηθεί με ενέργεια όταν τελειώσουν οι μπαταρίες του, αύριο Παρασκευή, θα λαμβάνουν μόνο μιάμιση ώρα ηλιακού φωτός την ημέρα αντί για 6-7 ώρες. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το σύστημα προσγείωσης για να «πηδήξει» το ρομπότ και να φύγει από τη σκιά, όμως η ESA χρειάζεται να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες προτού να επιχειρήσει αυτήν την επικίνδυνη μανούβρα.

Το Philae, όμως, έχει δυστυχώς προσεδαφιστεί πολύ κοντά στην άκρη ενός γκρεμού, γεγονός που ανησυχεί τους επιστήμονες μήπως αναποδογυρίσει εάν ξεκινήσει τη διαδικασία συλλογής δειγμάτων ή μήπως εκτιναχθεί στο διάστημα. Η κλίση του είναι κάθετη, σε σχέση με το αρχικό σημείο προσεδάφισης. Από τα τρία του πόδια, το ένα κρέμεται στο απόλυτο κενό, οπότε, όπως είναι ευνόητο, οι κινήσεις που γίνονται για το χειρισμό του πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικές.

spa1

Η κάθοδος

Από τις εικόνες που έστειλε το Philae, μόλις 40 δευτερόλεπτα πριν από την πρώτη προσεδάφισή του, οι επιστήμονες είδαν και με τα ίδια τους τα μάτια τα επιπλέοντα “σκουπίδια” γύρω από τον κομήτη. Πρόκειται για σκόνη, η οποία επικάθεται ή αναδύεται από τον κομήτη λόγω εξάχνωσης αερίων ή άλλου, ακόμα άγνωστου, λόγου.

Η περιπέτεια με τις αναπηδήσεις

Το ανιχνευτικό μηχάνημα προσεδαφίστηκε με ταχύτητα περίπου ενός μέτρου ανά δευτερόλεπτο. Εξαιτίας, όμως, της έλλειψης βαρύτητας και της δυσκολίας της προσεδάφισης, αναπήδησε, διανύοντας μεγάλη απόσταση, σε ύψος ενός χιλιομέτρου, μέσα σε δύο μόλις ώρες, με ταχύτητα περίπου 38 εκατοστά ανά δευτερόλεπτο.

Με τη δεύτερη προσεδάφιση, αναπήδησε ξανά, με πολύ μικρότερη ταχύτητα, περίπου τριών εκατοστών ανά δευτερόλεπτο, για επτά λεπτά, φτάνοντας στο σημείο που βρίσκεται τώρα.

Τα μηχανήματα

Πολλά μηχανήματα λειτουργούν αυτόματα, χωρίς ενεργοποίηση από τους χειριστές στη Γη. Παρόλα αυτά, πολλά χρειάζονται την ανθρώπινη επίβλεψη, κάτι που είναι δυνατόν, μόνο όταν υπάρχει σύνδεση της Rosetta με τη Γη (σ.σ. η επικοινωνία με τη Rosetta κάνει 28 λεπτά να φτάσει).

Η παρούσα κατάσταση του Rosetta

H κατάσταση του Rosetta probe orbiter, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου, είναι πολύ καλή. Πέρασε πάνω από το σκάφος προσεδάφισης Philae νωρίτερα, με επιτυχή ραδιοζεύξη.

Προφανώς, όσο… πανηγυρική και αν είναι η κατάσταση στο MCR (Mission Control Room), υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, καθώς θα πρέπει, σε συνεργασία με τα Flight Dynamics, να καταφέρνουν να περνούν πάνω από ένα μικρό όχημα προσεδαφισμένο σε έναν κομήτη εκατοντάδων χιλιομέτρων, για την επίτευξη ραδιόζευξης, ενώ αυτό βρίσκεται στην άκρη ενός γκρεμού.

Η αναζήτηση για την ακριβή τοποθεσία του Philae

Δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαιωμένη θέση για το πού ακριβώς βρίσκεται το Philae, αλλά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος θα μπορέσει να αναγνωρίσει την τοπογραφία, όταν μπορέσει να λάβει καινούριες εικόνες με υψηλότερο κοντράστ (στην άκρη του γκρεμού που βρίσκεται, το φως του ήλιου σπανίζει) και να τις συγκρίνει με τις γενικές φωτογραφίες πριν την προσεδάφιση.

spa12

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων