Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Δεν έχουμε διστάσει να γράψουμε στο rizopoulos post, αρκετές φορές για τα σημεία που δείχνουν ότι στην Ευρώπη είναι πιθανόν να έχουμε έναν νέο πόλεμο και μάλιστα σύντομα.
Αργά το βράδυ, εχθές, η ανακοίνωση του επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στη Βιέννη για τις συνομιλίες στη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των όπλων, Άντον Μαζούρ, μας γέμισε με ανησυχία για τις γεωστρατηγικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Ουσιαστικά ανακοινώθηκε η αποχώρηση της Ρωσίας από τις συνεδριάσεις της μεικτής συμβουλευτικής ομάδας σχετικά με τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE). Πρόκειται για το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων
Ο Μαζούρ εξέφρασε την διάθεση της Ρωσίας να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του καθεστώτος ελέγχου των συμβατικών όπλων και υπενθύμισε ότι «Για χρόνια, η ρωσική πλευρά έχει κάνει το καλύτερο δυνατό (…)Ξεκίνησε συνομιλίες για την προσαρμογή της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη. Επικύρωσε τη συμφωνία για την Συνθήκη CFE».
Παράλληλα όμως κατήγγειλε ότι «Δυστυχώς, οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν προτιμήσει να αποφύγουν τις διατάξεις της CFE μέσω της επέκτασης της συμμαχίας και να χρησιμοποιούν κάθε είδους προσχήματα προκειμένου να εμποδίσουν τη Συμφωνία για την Συνθήκη CFE να τεθεί σε ισχύ. Αυτή η γραμμή, που επιδιώχθηκε παρά τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις μας για τις βλαβερές επιπτώσεις της στο καθεστώς του ελέγχου έναντι των συμβατικών όπλων, οδήγησε στο αναπόφευκτο αποτέλεσμα: την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη Συνθήκης CFE το 2007.»
Ο ίδιος συνέχισε εξηγώντας την επιστροφή της Ρωσίας στις συνεδριάσεις, «κατ’εξαίρεση» με την ελπίδα ότι «αυτή η πλατφόρμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επεξεργαστεί ένα νέο καθεστώς ελέγχου επί των συμβατικών όπλων».
Κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για την πρωτοβουλία να σταματήσει ο διάλογος της συμβουλευτικής ομάδας το 2011 και κατηγόρησε τους Δυτικούς ότι «έχουν τη συνήθεια να χρησιμοποιούν αυτή την πλατφόρμα για την αντιμετώπιση της Ρωσίας με κλασικές κενές εκκλήσεις να επιστρέψει στην παλιά Συνθήκη CFE που θίγει τα συμφέροντά μας.»
«Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ρωσία θεωρεί την περαιτέρω συμμετοχή της στις συνεδριάσεις της μεικτής συμβουλευτικής ομάδας, οι οποίες κατά κανόνα έχουν υποβαθμιστεί στην ανάγνωση της ημερήσιας διάταξης, ως ανώφελη και από πολιτική και πρακτική άποψη και ως υπερβολικά δαπανηρή από τη χρηματοπιστωτική και οικονομική άποψη. Έχοντας τα παραπάνω στο μυαλό, η Ρωσία έλαβε την απόφαση να αναστείλει τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις της μεικτής συμβουλευτικής ομάδας από 11 Μαρτίου 2015. Έτσι, η αναστολή της συμμετοχής στη Συνθήκη CFE που δηλώθηκε από τη Ρωσία το 2007 ολοκληρώνεται», δήλωσε στην ανακοίνωσή του ο Ρώσος διπλωμάτης.
Αντλήθηκαν πληροφορίες από rbth.com