Με το σύνολο των εσόδων της από την πώληση του πετρελαίου, η Ρωσία διαφοροποιεί τα αποθεματικά της, αγοράζοντας τεράστιες ποσότητες χρυσού, σημειώνει ο William Rhind, Διευθύνων Σύμβουλος του World Gold Trust Services, θυγατρικής εταιρείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Coucil).
Από όλες τις κεντρικές τράπεζες που δημοσιοποιούν τις κινήσεις και την πορεία των αποθεματικών τους, η Ρωσία είναι ο «μεγαλύτερος και πιο ενεργός συσσωρευτής χρυσού», επισημαίνει ο Rhind, αν και το μεγάλο ερωτηματικό σήμερα είναι το πόσο χρυσό αγοράζει η Κίνα, καθώς το Πεκίνο δεν δημοσιεύει τα στοιχεία αυτά.
Μια πρόσφατη έκθεση από το World Gold Council έδειξε ότι πολλές κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Ρωσίας, έχουν ενισχύσει σημαντικά τα αποθέματά τους σε χρυσό. Η επένδυση οδηγείται από έναν αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της «συνεχιζόμενης διαφοροποίησης μακριά από το αμερικάνικο δολάριο ΗΠΑ και το σκηνικό των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων».
Περισσότερο από το 50% του χρυσού που αγόρασαν οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς κατά το τρίτο τρίμηνο, αγοράστηκε από τη Ρωσία (55 από περίπου 96 μετρικούς τόνους), επισημαίνει το World Gold Council.
Συνολικά, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει αγοράσει περίπου 150 μετρικούς τόνους χρυσού μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ρωσίας.
Κάποιοι αναλυτές επισημαίνουν πως ο Πούτιν «φορτώνει με χρυσό» έτσι ώστε «να είναι έτοιμος για έναν οικονομικό πόλεμο ο οποίος έρχεται».
Η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει τριπλασιάσει τα αποθέματα χρυσού σε περίπου 1.150 τόνους κατά την τελευταία δεκαετία. Τα αποθεματικά αυτά θα μπορούσαν να παρέχουν στο Κρεμλίνο μία ζωτική δύναμη πυρός στην προσπάθειά της να αντισταθμίσει και την απότομη υποτίμηση στο ρούβλι.
Το νόμισμα της Ρωσίας έχει δεχθεί έντονη πίεση από τις κυρώσεις της Δύσης και την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Τα έσοδα από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου συμβάλουν περίπου στο 50% των εσόδων του προϋπολογισμού της ρωσικής κυβέρνησης.