Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Οι Ρωσικές αρχές απέλασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες έναν Αμερικανό υπήκοο για εγκληματική δράση στον κυβερνοχώρο ο οποίος παράλληλα είναι και ένας από τους πλέον καταζητούμενους άνδρες στις ΗΠΑ, παρά το ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαμάχη για την υπόθεση του ρωσικού χακαρίσματος και τη διαφαινόμενη επιρροή στις αμερικανικές εκλογές.
Ο Joshua Samuel Aaron, τον οποίο οι αρχές κατηγορούν για κλοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τράπεζες της Wall Street στην αποκαλούμενη “απάτη των cybersteroids,” συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο John F. Kennedy, την Τετάρτη, μετά την άφιξη της πτήσης από τη Μόσχα.
Η χρονική στιγμή της απέλασης φανερώνει ότι το Κρεμλίνο, το οποίο έχει γίνει το επίκεντρο εξονυχιστικού ελέγχου στις Ηνωμένες Πολιτείες, πέρα από τις κατηγορίες περί hacking και ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές, προσπαθεί να αμβλύνει τις κριτικές εναντίον του.
«Η πολιτική μπαίνει στην άκρη όταν μιλάμε για πραγματικούς εγκληματίες του κυβερνοχώρου», δήλωσε για την απέλαση ο Sergei Plugotarenko, διευθυντής της Ρωσικής Ένωσης για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες.
Ο 32χρονος Aaron, για τον οποίο εκκρεμούσε δίωξη από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης για την κλοπή στοιχείων από περισσότερους από 100 εκατομμύρια Αμερικανικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, μετακόμισε στη Ρωσία στις αρχές του 2015, δύο μήνες πριν εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του. Οι εισαγγελείς λένε ότι ο ίδιος και δύο Ισραηλινοί, ο Gery Shalon και ο Ziv Orenstein, χρησιμοποίησαν κλεμμένα στοιχεία λογαριασμών από τις JPMorgan Chase, Fidelity Investments, E-Trade και άλλες εταιρίες για αρκετές απάτες. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις αρχές, «ξέπλεναν» τα χρήματα στο εξωτερικό. Το Ισραήλ είχε απελάσει τον Shalon και τον Orenstein στις Ηνωμένες Πολιτείες ήδη από τον περασμένο τον Ιούλιο. Εντούτοις, ο Aaron δεν ομολόγησε την ενοχή του την Τετάρτη ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν.
Ο Preet Bharara, ο δημόσιος κατήγορος της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, δήλωσε από την πλευρά του ότι το συγκεκριμένο κυβερνο-έγκλημα αποτελεί «τη μεγαλύτερη κλοπή προσωπικών πληροφοριών από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ που έγινε ποτέ».
Παρά τη σοβαρότητα των κατηγοριών, ο Aaron ζούσε ελεύθερα στο κέντρο της Μόσχας για οκτώ μήνες. Ακόμη και μετά τη σύλληψή του μέσα στο 2016 με την κατηγορία της υπέρβασης του χρόνου ισχύος της βίζας του, ο Aaron δεν απελάθηκε αμέσως.
Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Aaron είχε κάποιο δεσμό με το πολιτικό hacking που απασχολεί την Ουάσιγκτον από το καλοκαίρι.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι δεν υφίσταται καμία συμφωνία έκδοσης μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, αντίθετα, κατά το παρελθόν έχουν παρατηρηθεί παρατεταμένες κωλυσιεργίες ως προς τις διασυνοριακές έρευνες για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ως άνω κατάστασης αποτελεί η άρνηση έκδοσης του Edward Snowden – εκ μέρους της Ρωσίας – ο οποίος καταζητείται για τη δημοσιοποίηση τεράστιας ποσότητας δεδομένων παρακολούθησης από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας.
Πηγή: New York Times