Σε αντίποινα προχωράει η Ρωσία εις βάρος της Ουκρανίας, αφού άγνωστοι σαμποτέρ ανατίναξαν πυλώνες ηλεκτροδότησης που εξασφαλίζουν την παροχή ενέργειας στην Κριμαία, ανακοινώνοντας τη διακοπή στη ροή φυσικού αερίου από χθες, με το επιχείρημα ότι δεν έχει καταβληθεί προκαταβολικά αντίτιμο για νέες παραγγελίες. Εξετάζεται, παράλληλα, το πάγωμα της παροχής χάλυβα από τις εμπορικές επιχειρήσεις που τον παραδίδουν στις ουκρανικές μονάδες ηλεκτροδότησης.
«Σήμερα σταματάει η αποστολή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, διότι δεν έχει υπάρξει πληρωμή προκαταβολικά», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, στον ραδιοφωνικό σταθμό Vesti FM. Εξέφρασε, επίσης, τη δυσαρέσκεια της ρωσικής κυβέρνησης για την απραξία του Κιέβου σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014. Μάλιστα, ένα χρόνο μετά πραγματοποιήθηκαν εορτασμοί στα τείχη του Κρεμλίνου στη Μόσχα, αντανακλώντας τη σημασία που δίνει η Ρωσία στην Κριμαία και την αποφασιστικότητα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να μην οπισθοδρομήσει παρά τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις της Δύσης.
Ο κ. Νόβακ δήλωσε πως η αδράνεια της Ουκρανίας στην αποκατάσταση των ζημιών κρύβει πολιτικά κίνητρα, τονίζοντας πως εκτός της παύσης στην παροχή φυσικού αερίου, η Ρωσία θα εξετάσει και το πάγωμα στην προσφορά χάλυβα. Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, ακτιβιστές υπέρ της Ουκρανίας έχουν εμποδίσει την επισκευή των πυλώνων ηλεκτροδότησης και των αντίστοιχων δικτύων. «Υπάρχουν διάφορες επιλογές, πολιτικές ή οικονομικές», δήλωσε ο κ. Νόβακ, όταν ρωτήθηκε για τους τρόπους που θα μπορούσε να αντιδράσει η Ρωσία. Ο ίδιος τόνισε πως, ούτως ή άλλως, η Ουκρανία εξαρτάται πολύ λίγο από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.
Τον Σεπτέμβριο, η Ρωσία είχε καταλήξει σε συμφωνία με την Ουκρανία για την πώληση φυσικού αερίου στο Κίεβο τη χειμερινή περίοδο του 2015-16. Σημειωτέον ότι η συμφωνία υπεγράφη στις Βρυξέλλες υπό την παρουσία του Μάρος Σέφκοβιτς, αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις. Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεισέφερε 450 εκατ. ευρώ ως οικονομική στήριξη στην Ουκρανία, προκειμένου η χώρα να εξασφαλίσει αναγκαία αποθέματα φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο έχει βρεθεί επανειλημμένως στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
πηγή: Καθημερινή