Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Η Ρωσία κάνει προσπάθειες να περισώσει τις σχέσεις της με Ευρωπαϊκά κράτη

Γράφει ο  Δημήτρης Κατσαρός

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών της Ρωσίας στην οποία αναφέρεται ότι «Το Βέλγιο παραμένει σημαντικός και πολύτιμος εμπορικός και επενδυτικός εταίρος της Ρωσίας». Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «δυστυχώς» οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας είχαν αρνητικό αντίκτυπο στις εμπορικές συνεργασίες Ρωσίας – Βελγίου, παρά το γεγονός ότι ο συνολικός τζίρος των συναλλαγών ακολούθησε ανοδική πορεία, με τον όγκο των πωλήσεων να αγγίζουν τα 9,9 δις δολάρια.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων sputniknews.com, οι πληροφορίες του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών αναφέρουν ότι Ρώσικες και Βελγικές εταιρίες συνεχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον στη δημιουργία αμοιβαίας συνεργασίας, όσο οι Βελγικές εταιρίες αναπτύσσουν τις εργασίες τους στη Ρωσία.

Όλα αυτά συμβαίνουν λίγο πριν την επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Βελγικής κυβέρνησης και του υπουργού εξωτερικών της, στη Μόσχα, η οποία θα λάβει χώρα σήμερα και αύριο, μετά από πρόσκληση του υπουργού εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία αντιλαμβάνεται τη ζημιά που έχει προκληθεί σε διμερείς σχέσεις της με διάφορα Ευρωπαϊκά κράτη. Έτσι, στον αντίποδα της επικοινωνιακής στρατηγικής του καθεστώτος Πούτιν, που προσπαθεί να διατηρεί την εμπιστοσύνη των ρώσων στο πρόσωπό του, γίνονται προσπάθειες από τη ρωσική κυβέρνηση να προκληθεί όσο λιτότερη ζημιά στις εμπορικές δραστηριότητες Ευρωπαϊκών κρατών στη Ρωσία.

Παράλληλα με τα παραπάνω η Ρωσία βέβαια διατηρεί την απαγόρευση εισαγωγών τροφίμων από Ευρωπαϊκές χώρες όσο είναι εν ισχύ οι κυρώσεις εναντίων της αλλά και η τεταμένη ατμόσφαιρα ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία, που έχει αρχίσει να επικεντρώνεται έντονα στο αίτημα του πρώτου για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την ανατολική Ουκρανία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων