Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Μοίρα του Ρώσικου Πολεμικού Ναυτικού εισήλθε σήμερα στα νερά της Μάγχης, ανάμεσα σε Αγγλία και Γαλλία. Το Νάτο διαψεύδει ότι πρόκειται για στρατιωτική άσκηση.
Όλη την ημέρα σήμερα τα ρώσικα μέσα ενημέρωσης αναδημοσιεύουν το δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti, που αναφέρει ότι η μοίρα του πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας βρίσκεται στα νερά της Μάγχης υπό την ηγεσία του αντι-υποβρυχιακού σκάφους Severomorsk στα πλαίσια εκτέλεσης πολεμικής άσκησης για την αντιμετώπιση υποβρυχίων αλλά και φωτιάς ή πλημμύρας.
Από την άλλη ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ αντισυνταγματάρχης Τζέι Τζάνζεν, δηλώνει ότι «Οι πληροφορίες μας δείχνουν πως τα πλοία είναι σε φάση μετακίνησης και έχουν καθυστερήσει λόγω καιρικών συνθηκών. Δεν ασκούνται στο Αγγλικό Κανάλι, όπως θα μας έκαναν να πιστεύουμε μερικοί ρωσικοί τίτλοι». Παράλληλα η υπηρεσία ενημέρωσης του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού επιβεβαιώνει τον εκπρόσωπο το ΝΑΤΟ ότι τα ρώσικα πολεμικά σκάφη «Δεν εκτελούν ασκήσεις. Απλώς περιμένουν στη ζώνη όπου μπορούν να είναι αρκετές φορές το χρόνο».
Είναι γεγονός ότι στην ψυχροπολεμική φάση που έχει εισέλθει η Ρωσία και η Ευρωατλαντική συμμαχία, είναι σύνηθες να γίνεται επίδειξη της στρατιωτικής δύναμης κυρίως της πρώτης. Αυτό όμως που κυρίως ανησυχεί είναι ότι παράλληλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ρωσίας από τη μία και των ΗΠΑ και Ευρώπης από την άλλη, βρίσκονται στο ίδιο πλαίσιο πολέμου προπαγάνδας. Δείχνει ότι δυστυχώς δεν έχουν αλλάξει και πολλά από την περίοδο του ψυχρού πολέμου, όπου τα μέσα ενημέρωσης χόρευαν στο χορό των υπουργείων προπαγάνδας. Η συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία είναι η περίπτωση στην οποία αυτό έγινε απόλυτα εμφανές.
Στην Ελλάδα, κυρίως δεδομένων των συναισθηματικών και πολιτισμικών σχέσεων με τη Ρωσία αλλά και του γεγονότος ότι αποτελεί χώρα του ΝΑΤΟ, η εικόνα αυτής της διαμάχης είναι μετριοπαθέστερη. Ωστόσο σε άλλες ευρωπαικές χώρες, δυτικότερά μας, οι πολίτες έχουν για τη Ρωσία την εικόνα μιας πολύ σκοτεινής χώρας με έναν τρελό πολεμοχαρή ηγέτη. Αντίστοιχα φοβικά σύνδρομα αναπτύσσονται στη Ρωσία από τα μήντια, δείχνοντας πως η πρόοδος μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου ήταν πολύ μικρότερη από όσο θέλαμε να πιστεύουμε.