Την επίρριψη ευθυνών μπορεί πλέον να ξεκινήσει η έρευνα του OPCW για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, έπειτα από την απόφαση της Ρωσίας να μην προβάλει βέτο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί ως εκ τούτου να δοθεί πλήρης πρόσβαση στην ομάδα του Οργανισμού ώστε να ταυτοποιηθούν οι υπεύθυνοι για τη χρήση χημικών όπλων.
Την ίδια ώρα, εντείνονται οι ανησυχίες πως και οι τζιχαντιστές της ISIS αναπτύσσουν δυνατότητες χημικού οπλοστασίου. Μέχρι τώρα, η έρευνα του Οργανισμού για τον Περιορισμό των Χημικών Όπλων (OPCW) περιοριζόταν στη διερεύνηση των καταγγελιών για επιθέσεις με χημικό οπλοστάσιο στο συριακό εμφύλιο.
Έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας προσυπογράφει πλέον την σύσταση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν-Γκι Μουν, να δοθεί πλήρης πρόσβαση στους ερευνητές «οπουδήποτε στη Συρία» για να εντοπιστεί ποια από τις εμπόλεμες πλευρές ευθύνεται για τη χρήση χημικών. Το έγγραφο συνυπογράφεται από τον ρώσο πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν. Οι δυτικές χώρες εδώ θεωρούν ότι το συριακό καθεστώς είναι υπεύθυνο για τη χρήση βαρελιών με αέριο χλωρίνης. Το έργο του OPCW πάντως θα είναι πολύ δύσκολο, καθώς μεγάλα τμήματα της συριακής επικράτειας ελέγχεται από τους τζιχαντιστές -οπότε η πρόσβαση «οπουδήποτε» είναι σχετική.
Τους περασμένους μήνες έχουν επίσης βγει στο φως πληροφορίες που δεν αποκλείουν οι τζιχαντιστές της ISIS να έχουν κάνει χρήση τοξικών παραγόντων. Στις πληροφορίες αυτές ήρθε την Πέμπτη να προστεθεί η αναφορά αμερικανού αξιωματούχου στο BBC πως η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η ISIS έχει αναπτύξει ομάδα αφιερωμένη αποκλειστικά στην ανάπτυξη και χρήση χημικού οπλοστασίου. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν στοιχεία για χρήση τοξικών παραγόντων (υπερίτη, του αερίου μουστάρδας) σε μορφή σκόνης σε τέσσερα περιστατικά. Τα στοιχεία αφορούν και τη Συρία και το Ιράκ. Ο αξιωματούχος ανέφερε επίσης ως βάσιμη εκτίμηση ο εν λόγω τοξικός παράγοντας να έχει αναπτύξει εξαρχής από ομάδα της ISIS.
Πηγές: tovima.gr