Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

Η Σαουδική Αραβία αναχαίτισε πύραυλο από την Υεμένη

Πύραυλο ο οποίος εκτοξεύτηκε από το έδαφος της Υεμένης αναχαίτισε η Σαουδική Αραβία, πάνω από την πρωτεύουσά της, Ριάντ.

Οι σιίτες ισλαμιστές αντάρτες Χούδι, οι οποίοι στηρίζονται από το Ιράν, ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, καθώς και μεγάλο μέρος του εδάφους της χώρας, κυρίως στο δυτικό τμήμα της.

Από τον Μάρτιο του 2015, διεθνής συμμαχία αραβικών και αφρικανικών μουσουλμανικών χωρών, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, πλήττει στόχους των ανταρτών, με στόχο την επάνοδο του ελέγχου της Υεμένης στη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη εξουσία στη χώρα, υπό τον πρόεδρο Αμπντραμπού Μανσούρ Χάντι.

Προ ημερών, η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι παρουσίασε στοιχεία τα οποία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, αποδεικνύουν ότι προηγούμενος πύραυλος που είχαν εκτοξεύσει οι Χούδι κατά της Σ. Αραβίας ήταν ιρανικής κατασκευής.

Οι Χούδι αποτελούν το ένοπλο τμήμα της σιιτικής ισλαμιστικής οργάνωσης Ανσάρ Αλλάχ (Υποστηρικτές του Θεού) της Υεμένης, με βασικά συνθήματα «Ο Θεός είναι Μεγάλος, Θάνατος στην Αμερική, Θάνατος στο Ισραήλ, Κατάρα στους Εβραίους, Νίκη στο Ισλάμ». Έχουν αρκετά κοινά με την οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων